MEF etterlyser mer fokus på VA

Ferske tall fra SSB viser at kommunenes fokus på fornying av vann- og avløpsnettene ikke er økende. – Dette bør bekymre rikspolitikerne, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Nylig fremla SSB de ureviderte tallene i kommunesektorens rapporteringssystem, KOSTRA. Tallene viser en svak nedgang i fornying av vannledningsnettene og en svak økning i fornying av avløpsledningsnettene. Johannesen er bekymret for at det på nasjonalt hold ikke fokuseres nok på vann- og avløpstjenesten.

– VA-sektoren er en kritisk viktig sektor for samfunnet. Likevel ligger fornyingstakten et godt stykke fra det nivået som er anbefalt, 1,0 prosent per år. Faktisk fornyelse har ikke oversteget dette nivået de siste ti årene. Vedlikeholdsetterslepet øker og er av Norsk Vann blitt beregnet til 200 mrd. kroner. I tillegg er investeringsbehovet i årene frem til 2030 beregnet til ytterligere 290 mrd. kroner. Denne trenden er stikk i strid med faglige anbefalinger, både når det gjelder forsyningssikkerhet, funksjonalitet og klima, sier Johannesen.

Vil ta 200 år

Med dagens fornyingstakt vil det ta 200 år før landets vann- og avløpsnett fornyes. Johannesen mener dette er en stor utfordring som bør bekymre rikspolitikerne.

– Dessverre er det få politikere som har satt saken på dagsordenen. Nasjonalt fremstår vann- og avløpssektoren og dens utfordringer som en ikke-sak. Det er blitt fremlagt flere offentlige utredninger som gir tydelige anbefalinger, men det er vanskelig å se at dette er blitt fulgt opp. Jeg mener det er på høy tid at stortingspolitikerne tar denne infrastruktursektoren på alvor, sier han.

Ansvar

Johannesen mener Storting og regjering bør ha mer fokus på vann- og avløpssektoren, og ikke overlate alt ansvar til kommunene. Han mener dette vil virke disiplinerende for alle parter som arbeider med VA, både på forvaltningssiden og utførersiden.

– På infrastruktursektorer som vei, jernbane, flyplasser, havner og energiforsyning er det tydelig politisk fokus. Felles for disse er at ett departement har et definert sektoransvar og egne sektorlover. Slik er det ikke for vann- og avløpssektoren. Her er det 5-6 departementer som gir føringer i tråd med lover og forskrifter. Men ingen av dem har et helhetlig ansvar, sier han.

Forutsigbarhet

Ansvaret for drift, vedlikehold og investeringer er lagt til kommunene. Johannesen peker på at forvaltningen av vann- og avløpsnettene regnes som en del av det nasjonale selvstyret.

– Det kan synes som at rikspolitikerne ikke ønsker å gi føringer på kommunene. Dette er ikke en holdbar situasjon. MEF mener det er nødvendig at Storting og regjering i første omgang innfører nasjonale minstekrav til kvalitet på vann- og avløpsnettet, og at et departement får sektoransvar for vann- og avløpsforvaltningen. Dette vil skape mer forutsigbarhet for alle som arbeider med VA-sektoren, og heve kvaliteten på tjenestene, avslutter Trond Johannesen.