Vil skjerpe kravene til bruk av lærlinger

For å øke antallet læreplasser strammer Oslo kommune inn kravene til bruk av lærlinger hos leverandører. Strengere krav til konkret antall lærlinger og bruk av sanksjoner ved unnlatelse er blant virkemidlene som skal tas i bruk.

Mange faller i dag fra den videregående opplæringen og særlig innen yrkesfag. Det å få en lærlingeplass er en viktig forutsetning for å fullføre. Det er mangel på lærlingeplasser i mange bransjer, og kartlegging viser at kun 2 av 3 søkere får lærlingeplass.

- Det å fullføre videregående skole er viktig for den enkeltes muligheter til å få seg en jobb, en inntekt og til å skape seg et selvstendig liv. Oslo kommune har en ambisjon om at 90 prosent skal fullføre og bestå videregående opplæring, sier finansbyråd Torger Ødegaard (H).

Oslo kommune vil nå stille enda strengere krav i kontrakter der dette er relevant, og kontraktens omfang og varighet tilsier at det lar seg gjøre. Det skal i størst mulig grad stilles krav om bruk av et konkret antall lærlingeplasser ved utførelse av et oppdrag for kommunen. I tillegg skal lærlingeplasskravet knyttet til kontraktens utførelse være den samme, uavhengig av om arbeidet utføres av hovedleverandør eller underleverandør.

- Det skal føres strengere kontroll med at kravene følges opp og de skal følges av effektive sanksjoner ved unnlatelse. Vi legger opp til et ”følg eller forklar”-prinsipp for våre virksomheter. Der hvor de ikke bruker lærlingeklausulen må dette grunngis, sier Ødegaard.

Det blir gjort endringer i Oslo kommunes standardkontrakter og laget veiledninger for de nye kravene.

- Samfunnet er avhengig av kompetent arbeidskraft i fremtiden, og det er i dag stor etterspørsel etter fagarbeidere i ulike bransjer, som for eksempel ulike typer håndverkere i bygg- og anleggsbransjen og fagarbeidere innen helse- og oppvekstfag. Her vil Oslo kommune bruke sin innkjøpsmakt til å påvirke bransjene i riktig retning, avslutter Ødegaard.