– Våre bedrifter står overfor et trusselbilde som de ikke har erfaring med eller mulighet til å avdekke, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

- Vi trenger hjelp til å avsløre skurkene

Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening er alvorlig bekymret for trusselbildet bedriftene i byggenæringen står overfor.

Han sier at de har kjent på denne bekymringen over tid, men at utfordringen har økt i intensitet. BNL-sjefen sier at deres medlemmer nå trenger hjelp til å avdekke kriminelle underentreprenører.

– Våre bedrifter står overfor et trusselbilde som de ikke har erfaring med eller mulighet til å avdekke. Eksempelet som er belyst i Aftenposten i dag illustrerer hvor ekstremt viktig det er at bedriftslederne setter dette høyt på dagsorden. Vi må rett og slett heve guarden, sier Sandnes til Byggeindustrien.

Han mener vi i Norge på mange måter har opptrådt naivt i forhold til utviklingen som har skjedd de siste par årene.

– Det norske samfunnet er et tillitssamfunn, men utviklingen er blitt slik at vi nå vil møte organisert kriminalitet i byggenæringen, og komme ut for situasjoner man kan miste kontroll over. I trusselbildet er det åpenbart at bedriftene og byggherrene trenger en bedre verktøykasse, legger han til.

Tidligere i høst gikk BNL hardt ut og advarte om det nye trusselbildet, og at næringen har behov for hjelp til å avsløre skurkene.

– Responsen fra politiet og Arbeidstilsynet har vært meget god. Vi har fått i gang igjen arbeidet med seriøsitetsforumet, hvor vi kan drøfte egnede tiltak som kan hjelpe. Dessuten arbeider vi med en revitalisering av Startbank slik at dette kan bli et effektivt verktøy i denne sammenhengen, sier Sandnes.

Han peker også på at virksomhetene i næringen må ta inn over seg at vi lever i en bransje med komplekse strukturer, med bl.a. mange ledd.

– Spørsmålet er hvor mange ledd vi skal tåle at det eksisterer i et prosjekt. Vi er glade for at flere store byggherrer som Statens vegvesen, Jernbaneverket og Statsbygg samt entreprenører som Veidekke har gått ut og sagt at det maks skal være to ledd med underentreprenører i kjeden. Dette vil kunne være et effektivt virkemiddel i å hindre de useriøse å vinne frem, sier Sandnes.

Sandnes påpeker at næringen ønsker seg krevende kunder, som setter strenge krav for å få en renere næring.

– Det er et felles ansvar å bli kvitt de kriminelle elementene i næringen, avslutter Jon Sandnes.