Foto: Wikipedia Commons/Kjetil Ree

Undervisningsbygg vurderer å påta seg mer ansvar

Undervisningsbygg beklager at deres prosjekt knyttes opp til kriminelle nettverk, og vurderer om de skal påta seg et enda større kontrollansvar på sine byggeplasser.

Undervisningsbygg hadde en rammeavtale med Malermester Harald Askautrud som gikk ut i 2011, og er byggherre på to av prosjektene som Aftenposten knytter opp mot kriminelle nettverk. Den kommunale Oslo-byggherren tar ikke lett på avsløringene.

– Vi må vurdere om vi skal påta oss mer ansvar knyttet til risikovurderinger. Vi har en stor prosjektportefølje, så vi må vurdere hva som kan være et riktig nivå, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg til Byggeindustrien.

Hun understreker at rammeavtalen med Askautrud gjør at det er malermesterfirmaet som er juridisk og praktisk ansvarlig for sine underentreprenører.

360 kontroller

Undervisningsbygg har også innledet et tett samarbeid med skatt Øst og andre kemnerkontor, og blant annet blitt kurset på hva de skal se etter hos underentreprenørene.

Samtidig har Undervisningsbygg økt antall kontroller på egne byggeplasser kraftig det siste året. I fjor utførte de over 360 kontroller hvor fokus var på lønns- og arbeidsforholdene blant underentreprenørene.

– Avdekket dere noe i disse kontrollene?

– Ikke mye. Den største utfordringen er at folk på byggeplassene ønsker å jobbe mer enn det som er lov i henhold til arbeidsmiljøloven, svarer Thorsen, og legger til at dette primært er et problem blant utenlandske arbeidere.

Også på Boligbygg-prosjekt

Et annet kommunalt foretak, Boligbygg, har også hatt en av underentreprenørene som Aftenposten omtaler inne på et av sine prosjekt. AB Murpuss var inne på Mosseveien 199 og Kjølberggata 9 gjennom en entreprisekontrakt Askautrud hadde med Boligbygg.

Aftenposten forteller at AB Murpuss knyttes til et kriminelt nettverk som kalles Fino-nettverket. En av de sentrale personene i dette nettverket er siktet for hvitvasking av 54 millioner kroner. Boligbygg sier i en e-post til Byggeindustrien at de fant ut at selskapet var inne på et av deres prosjekt da de fanget opp navnet på en HMS-plan fra malermesteren.

– Askautrud ba altså ikke om formell godkjenning av AB murpuss i sitt tilbud, men vi registrerte i forbindelse med en HMS-plan at AB murpuss ble benyttet som underleverandør, skriver de.

De understreker også at de følger gjeldende regelverk og bruker de kontraktsmalene som gjelder for hele Oslo kommune, og i tillegg gjennomfører egne kontroller på byggeplassene.

- Vil dere vurdere å påta dere mer ansvar i forhold til hva som skjer på byggeplassen?

- Vi er opptatt av at entreprenørene etterlever det som er nedfelt i våre avtaler, og vårt ansvar som byggherre. Som en del av dette, har vi som målsetning å kun bruke seriøse leverandører. HMS og tiltak for å motvirke sosial dumping har høy prioritet hos oss. Vi følger opp alle våre leverandører og vi ser alvorlig på forholdene som mediene avdekker om byggebransjen i dag, svarer de.