Hukenbekken i Asker

Foto: Foto: Michal TomaszewiczFoto: Foto: NCC BoligFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Foto: Michal TomaszewiczFoto: Foto: Michal TomaszewiczFoto: Foto: Michal TomaszewiczFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Foto: Michal TomaszewiczFoto: Foto: Michal Tomaszewicz

Momenta Arkitekter og NCC Bolig valgte å tenke litt annerledes for å skille seg ut i jungelen av nye boligprosjekter. En drøy kilometer vest for Asker sentrum ligger resultatet – 34 innflyttingsklare leiligheter med høy standard og null feil.

Fakta

Sted: Asker

Prosjekttype: Boligbygg

BRA: 4.200 kvm

Byggherre: NCC Bolig

Totalentreprenør:
NCC Construction

Kontraktssum eks mva:
118 millioner kroner

Arkitekt: Momenta Arkitekter

LARK: remark ! landskap

Byggherreombud:
Aase Byggeadministrasjon

Rådgivere: RIB: Sivilingeniør Will Arentz l RIBR: Sivilingeniør Øyvind Stokke l RIG: Multiconsult l RIV: ÅF Norge l Utvendig RIV og prosjektering vei: Norconsult l RIA: Brekke & Strand l RIE: Rejlers Elprosjektering

Underentreprenører/leverandører: Armering: Celsa Steel Service l Avfallsbehandling: FFF Hage og Miljø l Avfallsbrønner: BM prosjekt l Badekabiner: Eurocomponents l Betong og utv. tømmer: OKK Entreprenør l Betongpumper: Nordic Crane Oslo l Blikkenslager: Arth Norderhaug Eftf. l Boder og system-
vegger: Troax Nordic l Brannisolering og -tetting, montering ståldører: Firesafe l Elektro: Isachsen Elektro l Ferdigbetong: Unicon l Flislegging: Flispartner / Fagflis Liertoppen l Forskaling: Doka l Fuging: Ørbecks Fugeservice l Glassmester: Solberg Glass l Gulvavretting: Trinnlyd og Varme l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Gulvstøp: Gauksås Gulvstøp l Heis: Kone l Innv. tømrerarbeider, himling og montering tredører og vinduer: Noveta l Mannskapslogg: Infobric l Innedører: Daloc l Kjerneboring: Mimax l Kjøkken: Norema l Lydgulv, trinnlydsmatter og gulvstøp: Trinnlyd og Varme l Låser og beslag: Dorma Norge l Maler: Criab l Mur, puss og tegl: Svein R. Andersen l Parkett: ABS Parkettgruppen l Peiser: Peis-
selskapet l Prefab betongelementer og balkonger: Loe Betongelementer l Pele- og spuntarbeider: Seierstad l Rekkverk og utv. rømningstrapp: MIB - POL Sp. l Rør, ventilasjon, gassanlegg: Norsk Teknisk Installasjon l Grunn-, utomhus- og sprengningsarbeider: Kongsberg Entreprenør l Taktekking: NorTekk l Vinduer: Lian Trevarefabrikk


Over en sammenhengende parkeringskjeller med innkjøring fra vest, ligger de to treetasjes byggene etter hverandre i øst / vest-retning. Hukenbekken ligger godt tilpasset i terrenget, omgitt av en tilnærmet landlig idyll, med godt spredt boligbebyg-gelse, enkelte småbruk og grønne enger.

– I regi av Momenta Arkitekter hadde vi en avtale med grunneierne om kjøp av en nesten 13 mål stor tomt langs Hukenbekken i Asker. Da alt var ferdig regulert kjøpte NCC Bolig AS dette av oss, mens vi fortsatte som arkitekter i prosjektet, for-
teller daglig leder i Momenta Arkitekter AS, Geir Nygaard.

NCC Construction har en totalentreprise på 118 mill. kroner eks. mva. Grunn-
arbeidene ble igangsatt august 2012. Byggene er fundamentert på løsmasser og fjell, med stålkjernepeler på den ytterste delen og plasstøpte fundamenter hvilende på fjell på den innerste delen mot vest. Stripefundamenter binder stålkjernepelene og de plasstøpte fundamentene sammen.

– Vi begynte råbyggmon-tasjen innerst, og ved å velge å dele hvert bygg opp i tre deler, med trappe- og heis-
sjakter, fikk vi en raskere og mer rasjonell bygging og god fremdrift. Vi har jo hatt gleden av å kunne bruke de samme aktørene og personellet hele tiden, og derved fått en gjentakelses-effekt. Så har vi da også vært i rute fra dag én, til vi overleverte nå i mars, sier NCC Constructions prosjektleder, Ståle Ottesen.

– Ikke bransjestandard
– Vi har foretatt en del strategivalg som ikke er bransjestandard, men som NCC Bolig har stilt seg bak. Vi gjorde en analyse av hva som må til for å skille oss ut i boligmarkedet, og spesielt rettet inn mot de som ønsker å selge eneboliger i området. Da kom vi frem til en rekke kvaliteter det er viktig å legge vekt på, og som vi mener er mangelvare i markedet, forklarer sivilarkitekt Viktor Johansen i Momenta Arkitekter.

Johansen har også utarbeidet reguleringsforslaget for prosjektet i tillegg til utformingen av selve byggene.

Store rom
I utviklingen av boenhetene er det lagt vekt på færre, men store rom, fremfor mange og små. Leilighetene spenner fra 107 til 147 kvm, og skal være lette å møblere. Alle, selv den «minste» treromsutgaven, har to like store og fristende bad, i tillegg til et eget vaskerom. Ved å bestille 68 tilnærmet helt like badekabiner fra Italia, har det blitt rom for å legge inn god design og utførelse, med sandfargete fliser og marmormosaikk i dusjarealet som resultat. Ved å legge lista høyere har NCC heller ikke hatt ett eneste tilvalg på baderom fra kjøperne.

Enkelt å bo
– Normalt ville vi ha bestilt en miks av store og små leiligheter, her er det bare store og gjennomgående leiligheter, med en spesiell arkitektur som ramme, sier prosjektleder for NCC Bolig, Ingrid Frodahl.

– Asker er et attraktivt område. Mange setter pris på den korte veien til sentrum og til attraktive turområder. Målgruppen er de som ønsker å kvitte seg med sin enebolig, for å flytte inn i en lettstelt leilighet med god plass. Men disse har samtidig høye forventninger og krav. Det skal være enkelt å bo når alt er tilrettelagt. Her inkluderer vaktmestertjenester både gress-klipping og snømåking, poengterer hun.

De hender at de som flytter fra noe stort, også har store flyttelass. Ikke alt er like lett å kvitte seg med, derfor mener Johansen at oppbevaringsmuligheter er en av nøkkelfaktorene.

– Skapplass får man aldri nok av. I tillegg til en bod på ca. 10 kvm i kjelleren, er det satt av plass for å få inn hele 25 integrerte garderobeskap i en typisk leilighet på 128 kvm, sier han.

Nok heiser
Heistettheten i prosjektet er høy, med tre heiser i hvert av byggene. Tanken er å unngå ensidige leiligheter og svalgangs-løsninger som stjeler verdifullt areal. Selv om det blir en merkostnad for hver ekstra heis, mener utviklerne at flere heiser gir en mer spenstig brutto/netto-faktor. Når seks leietakere, fordelt på tre etasjer, deler en heis, er det bare trappeavsatsen i hver etasje som øremerkes som fellesareal.

Framfor å ha to store, er det valgt å ha seks mindre tekniske rom, som er plassert i kjernen ved heisene. Da går føringene kun vertikalt, med en minimal bruk av nedforinger og utforinger for å få gjennom rør og sjakter på kryss og tvers. Hukenbekken har geobrønner, er bygget etter TEK 10, og er i Energiklasse A.

– Vi var svært nøye på bruk av vindsperrer, plast og mansjetter, og oppnådde en tetthetsmåling helt nede i 0,67, sier Ottestad.

Fasader
Inngangspartier og fellesarealene vitner om en optimalisering av kvalitetene. I fasadene på stuesiden mot Hukenbekken og lysløypa valgte arkitektene å la de dype balkongene skape dramatikken. Balkongene svever over bakken – uten bruk av søyler. Men de var også krevende å bygge.

– Selv om byggene er utført med prefabrikkert betong og stål med bindingsverk i tre, var de utkragede balkongene – med skiver og takkonstruksjoner utfordrende. Ikke minst med tanke på kuldebroer og TEK10. På taket måtte vi ut med limtredragere som spenner 4,5 meter inn, for å kunne gå ut 2,5 meter med takutstikk over balkongene i plan 2 og 3. Balkongene er av prefabrikkert

betong som er festet i vertikale stålsøyler/betongvegger med spenn-stag. Fasaden ellers er dobbeltfalset, med utlektet kledning i forskjellige bredder og farger. Balkongene har glass og aluminiumrekkverk, med aluminiumbeslag på dekkeforkantene i plan 3 og en brem med kledning av panel i plan 2, forklarer Ottestad.

Aldri vært høyere
– Dette er ikke et vanlig blokkprosjekt, men et eksklusivt leilighetsprosjekt. Standardmessig har vi nok aldri vært på et høyere nivå. De spesielle kvalitetene er lett å få øye på, og vi visste at dette treffer en viss målgruppe. Vi er som andre selvfølgelig litt preget av fallet i boligmarkedet. Men vi registrerer nå etter at overleveringene er i gang, at det igjen begynner å røre på seg. Nå opplever vi en økt interesse. Bare siste uke har vi hatt to salg, sier Frodahl.

– Finner vi rett type tomt og med riktig beliggenhet er vi slett ikke fremmede for å gjøre noe liknende igjen, avslutter hun.

Null feil og mangler
– Et av våre interne mål for dette prosjektet var å levere et flott bygg med gode kvaliteter til NCC Bolig. Det føler jeg at vi har gjort når vi har levert fellesanlegg og alle de 34 boligene uten noen feil og mangler, sier Ottestad.


Flere prosjekter