Heretter må banken også betale dine rettsutgifter

Banker som ikke etterlever Finansklagenemndas uttalelser, må heretter ta både sin og din regning hvis striden ender i retten.

Det betyr at bankkunden som får et vedtak eller en uttalelse i sin favør, ikke risikerer å måtte betale motpartens sakskostnader hvis kunden går til domstolen for å kreve sine rett. Det samme gjelder hvis banken selv vil prøve et vedtak for domstolen. Det går fram av en lovendring som ble vedtatt i Stortinget tirsdag.

– Det er uheldig at kunden har risikert å måtte betale regningen når banken har anket, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

For mens behandlingen av en sak i Finansklagenemnda er gratis for forbrukerne, kan en sak for domstolene bli veldig dyr. Den som tapte i retten, måtte normalt dekke motpartens sakskostnader.

Røeggen-saken

For småspareren Ivar Petter Røeggen kunne rettsprosessen mot DNB blitt svært kostbar, hadde det ikke vært for at Forbrukerrådet trådte inn som partshjelper. Han fikk fullt medhold i den daværende Bankklagenemnda i at det lå betydelig større fare for tap i spareproduktet han hadde kjøpt enn han var blitt informert om. Men DNB ville ikke etterleve nemndas pålegg. Saken endte i rettsapparatet.

Først da Høyesterett hadde avsagt sin dom – i favør av Røeggen – kunne pensjonisten sette punktum.

Bare i første instans

Det var direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet som lanserte forslaget, gjennom sin deltakelse i Finanskriseutvalget.

Lovvedtaket i Stortinget tirsdag gjelder imidlertid bare behandling i rettslig førsteinstans. For at banken skal måtte ta regningen videre i en eventuell rettsprosess, må det være banken selv om er ankende part, ifølge den nye lovteksten.

I innstillingen tar finanskomiteens medlemmer høyde for at lovendringen kan føre til betydelig økt arbeidsmengde for Finansklagenemnda. Flere bankkunder kan se seg tjent med å få nemndas uttalelse fordi den økonomiske risikoen synes å være fjernet, samt at finansinstitusjonene derfor kan se seg tjent med å legge mer ressurser i nemndsbehandlingen.