Ill. Rambøll

Eureka første Very Good i sør

Kunnskapshavna Eureka er nå ferdig BREEAM sertifisert, og har oppnådd karakteren Very Good. Dette gjør Eurekabygget til det første BREEAM-bygget på Sørlandet og blant de fem første BREEAM-bygg i Norge.

– Vi er veldig stolt og fornøyd med at vi endelig er i mål, sier Tom Chr. Bredesen, administrerende direktør hos byggherre Skeie Eiendom.

BREEAM skal omfavne alle de viktigste miljøaspektene. BREEAMs krav er i kontinuerlig utvikling, og dekker per i dag følgende områder: Prosjektstyring, inneklima og helse, energi, transport, vann, materialbruk, avfall, bruk av areal og økologi, samt forurensing. Man kan også oppnå poeng innen innovasjon. Bygninger blir rangert etter et poengsystem og blir klassifisert til nivåene: Pass, Good, Very Good, Excellent eller Outstanding.

Miljøkvaliteter på agenda fra dag én

Ved Eureka-prosjektet er det jobbet med miljø i alle faser og aspekter. Dette har gitt seg utslag i mange gode løsninger for både leietaker og miljø. For å tilrettelegge for mindre bilbruk har man i prosjektet økt andelen sykkelplasser og bedret garderobefasilitetene. Brukere av bygget vil oppleve svært gode arbeidsvilkår og dagslysforhold. Bygget er utformet slik at det ikke er mer enn maks syv meter fra faste arbeidsplasser til vindu/ utsyn.

- BREEAM har vært fast tema på byggemøter fra dag én, noe som har sikret engasjementet og kvalitetene over tid, opplyser prosjektleder Kjell Magne Jacobsen fra totalentreprenøren Skanska.

Materialer på dagsorden

Fakta:

BREEAM-NOR er en norsk tilpasning av det internasjonale miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM. BREEAM («BRE Environmental Assessment Method») ble utviklet i Storbritannia av Building Research Establishment (BRE) i 1988 og lansert første gang i 1990. Det er dermed verdens eldste og verdens ledende miljøklassifiseringsverktøy for «grønne bygg». I 2008 ble BREEAM International etablert for å ivareta den videre utviklingen av BREEAM-standarden. Norwegian Green Building Council, NGBC, er norsk rettighetshaver til BREEAM, i samarbeid med global rettighetshaver, BRE Global Ltd.

BREEAM introduserer en rekke nye kvalitetskrav til selve byggene, men også produksjonsprosessen blir vurdert og dokumentert. Et aspekt som krever ekstra oppfølging er prosjektering og dokumentasjon av materialbruk. Dette har blant annet medført høye krav til kildesortering i byggefasen (90 %), at alt treverk brukt i bygget kommer fra bærekraftig skog, og er bærekraftig tilvirket og pre-cut for å redusere avfallsmengden. For å ivareta brukers innemiljø er det krav om bruk materialer med lavt innhold av helseskadelig stoffer (VOC).

Skeie Eiendom har miljøambisjoner også for neste byggetrinn på Kunnskapshavna, prosjektet Eureka II.

– Vi ser stor verdi av å tenke helhetlig rundt miljø og innemiljø. BREEAM bidrar til helhet og sikrer tverrfaglige og bærekraftige løsninger for alle parter, sier Tom Chr. Bredesen.

Skanska er totalentreprenør også for Eureka II prosjektet, og i ivaretar rollene som BREEAM AP og BREEAM Revisor i begge prosjektene.