Mack-kvartalet

Verdens nordligste bryggeri, Mack, flyttet i 2011 produksjonen fra Tromsø sentrum til ny fabrikk i Nordkjosbotn i Balsfjord kommune. Nå er de ikoniske gamle Mack-lokalene gjenåpnet i ny form.

Fakta

Sted: Tromsø

Prosjekttype: Rehab og nybygg

Entreprisekostnad:
Ca. 160 millioner kroner

Bruttoareal: 16.600 kvm

Byggherre: Mack-kvartalet

Byggherreombud: Eiendomsspar

Prosjekteringsledelse og totalentreprenør: Bjørn Bygg

Arkitekt/Interiørarkitekt:
AT Plan & Arkitektur

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere:  RI-Brann: Cowi l RI-B, RI-V, RI-M: Norconsult l RI-E: Bravida

Underentreprenører/leverandører: Rivearbeider: AF Decom l Taktekking: Tromsø Takmontering l Glass- og persienner, nybygg: Nord-Norsk Aluminium l Glass, Driv: Appelbom l Byggevarer: Neumann Bygg l Parkett: ABS Parkettgruppen l Utv. plate-
tekking: Ivarsson l Maling, belegg og flis: Schwenke & Sønn l Kjøkken: Lindrup Martinsen / Nova Interiør / Kvik Tromsø l Himlinger og system-
vegger: Moelven Nordia l Rørlegger: Reidar Skagseth l Ventilasjon og SD-anlegg: GK Norge l Elektro: Bravida l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Låsesmeden Tromsø l Solavskjerming: Avskjerming l Heiser: Reber Schindler Heis l Rullestolheis og løfteplattformer: Handicare l Takplater: Tata Steel l Himlingsplater: Cembrit

I august 2012 forlot siste flaske Macks fabrikk i Tromsø. Verdens nordligste bryggeri produserer 13 millioner liter øl og 30 millioner liter mineralvann i året, og har vært i produksjon siden 1877. Nå er det gamle bryggeriet i utkanten av Tromsø sentrum på nytt åpnet, med friske fasader, moderne lokaler og to helt nye etasjer på toppen.

Bjørn Bygg er totalentreprenør på prosjektet, og prosjektleder Morten Andreassen forteller at det er en spennende og utfordrende oppgave den Peab-eide entreprenøren har fått løse.

– Det har vært spesielt. Noen av de eldste delene av det eksisterende bygget stammer fra 1850-tallet, og hele kvartalet er bygd i flere forskjellige trinn. Det betyr at man møter på litt av hvert, forteller Andreassen.

Nytt på gammelt

I tillegg til å renovere eksisterende bygg, har entreprenøren også gitt det gamle bryggeriet to nye etasjer på toppen, med moderne kontorlokaler for revisjons- og rådgivningsfirmaet PWC i syvende etasje, og deleier Mack helt på toppen. Her kan administrasjonen i øl- og mineralvannsprodusenten trone over sine historiske lokaler i lyse, åpne omgivelser.

Andreassen forteller at selv om det har bydd på utfordringer å renovere et gammelt industrilokale bygget i rykk og napp siden midten av 1800-tallet, har prosjektet også hatt noen klare praktiske fordeler.

– Vi har vårt eget kvartal, og det er solide konstruksjoner, så vi har, for eksempel, ikke vært særlig plaget med støyproblemer, sier han fornøyd.

Allerede til skolestart høsten 2013 ble de første lokalene i nye Mack overlevert Kunstakademiet i Tromsø. I disse lokalene har man etterstrebet å gjøre så lite som mulig med det industrielle preget fra da man produserte Mack her.

Løfter frem historien

Ansvarlig arkitekt Guri Grendal hos Tromsø-baserte AT Plan & Arkitektur forteller at det har vært et overordnet mål å beholde så mye som mulig av den eksisterende bygningen. Målet om å la de gamle overflatene komme frem, har for alvor har blitt forfulgt i de nye lokalene til Universitetet i Tromsøs Kunstakademi og i studentkulturhuset Driv.

– Vi har prøvd å bevare mest mulig av eksisterende overflater og elementer i kvartalet, og på denne måten ta vare på historien til bygget. I Kunstakademiet og Driv har vi prøvd å ta vare på alle overflater som vi har vært i stand til å redde, sier hun.

Både i Kunstakademiet og Kafé Rød, i det nye studentkulturhuset Driv, har man etterstrebet å la så mye historie som mulig skinne gjennom.

– Det har egentlig vært en vinn-vinn-situasjon, da man ikke hadde så veldig mye penger til rådighet på Driv. Også fasadene i kvartalet har blitt bevart så mye som mulig, men i noen områder har man åpnet opp fasaden med mer glass, og i noen deler er bygget blitt isolert på utsiden, og dermed fått ny kledning, forteller Grendal.

I likhet med entreprenøren, forteller arkitekten at rehabiliteringen av en rekke forskjellige bygninger, bygget og renovert i hver sin tid, har vært en utfordrende oppgave.

– Det å tilpasse et slikt bygg til dagens tekniske krav til energieffektivitet og universell utforming har vært en utfordring, men vi har kommet i mål med det. Vi har hatt en svært erfaren RIB på Mack-kvartalet, og han sa han knapt hadde vært borti et mer komplisert prosjekt, sier hun.

Kultur på sørsiden

Selv om mye er bevart i det nye Mack-kvartalet, er det ikke noen tvil om at det er snakk om et nytt bygg for ny bruk. Prosjektleder Morten Andreassen i Bjørn Bygg forteller at han har håp for det nye kvartalet.

– Jeg tror oppgraderingen av kvartalet vil blåse nytt liv i denne delen av sentrum, sier han.

Det har innleid prosjektleder for byggherre Mack-kvartalet, Espen Strand, tro på også.

– Vi liker å kalle dette for et kulturkvartal. Med dette ønsker vi å skape mer kultur og større aktivitet i sørenden av Tromsø, sier han.

To nye konsertscener og serveringssteder i Driv, et hipt og moderne kunstmiljø i Kunstakademiet, samt moderne næringslokaler i nybyggene på toppen, gir god grunn til å tro at ytterligere næring og servering vil trekke sørover til området.

Fra mackverk til mesterverk

Strand forteller at den gamle Mack-fabrikken i lang tid har stått som en dårlig vedlikeholdt og lite innbydende mur-mastodont i utkanten av sentrum. Nå, med friske fasader og ny giv, har han tro på en mer sentral rolle for det gamle kvartalet.

– Kvartalet har gått fra et slitent industribygg til en stor perle for Tromsø. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra byen, og jeg tror alle leietakerne er veldig fornøyde. Mack-navnet er en sterk merkevare i Tromsø, og det skal ikke skade å assosieres med det.

Morten Andreassen i Bjørn Bygg forteller at selv om man har revet mye innendørs, for å transformere katakombiske industriløsninger til brukervennlige undervisnings- og produksjonslokaler for Kunstakademiet, har man blant annet ikke tatt seg råd til å rive de store betongsiloene fra bryggeriet.

Byggherrerepresentant Espen Strand bekrefter at et rehabilitert bygg aldri kan bli 100 prosent moderne, men mener absolutt at det har vært verd det i Mack-kvartalet.

– Vi har totalrehabilitert bygget, så det er jo nytt fra topp til tå. Men det er åpenbart et bygg med sjel. Den manglende moderniteten man får på et par punkter, blir mer enn veid opp for av alt som er her fra før av, og hva som har skjedd her, sier han.


Flere prosjekter