Mills Fredrikstad

Geir Knædal

Mills DA har i 2013 samlokalisert produksjonen av margarin, majones og kaviar i en utvidet fabrikk i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype: Fabrikk

Byggekostnader:
100 millioner kroner

Bruttoareal: 5.300 kvm

Tiltakshaver: Mills DA

Byggherrestyrte side-entrepriser

Byggeledelse og rådgiver: Multiconsult

Arkitekt: Astrup & Hellern

Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Roar Steen Edvardsen/ Brødrene Ødegård l Betong: Peab l Betongelementer: Loe Betong-
elementer l Peling: Kynningsrud Fundamentering l Stålkonstruksjoner / fasader: Metacon l Tømrer: HP Hovelsen l Blikk: Selbakk Blikk l Rør: Borge Rør l Ventilasjon: Østfold Enøk og Ventilasjon l El: Storm Elektro l Tak: Icopal Tak l Glass: SG Bøckmann l Porter: Crawford Norge Assa Abloy l Rørlegger: Kråkerøy Rør l Maling: Malermester Geir Knædal l Industri-
gulvbelegg: Sika Norge l Logistikk: Qubiqa l Maskiner/utstyr: FH Scandinox l Takplater: Tatta Steel

Majonesfabrikken på Grünerløkka i Oslo og kaviarfabrikken i Trondheim er nedlagt og flyttet til et nytt tilbygg til margarinfabrikken Fredrikstad. Den utvidede fabrikken tilfører østfoldbyen 35 nye årsverk og en årlig produksjon av 40.000 tonn norske matfavoritter.

– Prosjektet har vært et flytteprosjekt med en ekstremt intensiv bygge-periode. Hovedmotivasjonen var å rasjonalisere produk-sjonsstrukturen ved å sam-
lokalisere de tre produkt-gruppene margarin, majones og kaviar. Det totale flytte- og byggeprosjektet har medført en samlet investering på 200 millioner kroner. Margarin-fabrikken i Fredrikstad er utvidet med 5.300 kvadrat-
meter og selve bygge-prosjektet har vært på ca. 100 millioner kroner. Besparelsen per år er 33 millioner kroner, forteller assisterende direktør Trond R. Mellvang i Mills DA.

Riktige løsninger
– Det handlet om å finne de riktige løsningene. Byggeprosjektet var nøye faset inn med de to produksjonsstedene som skulle avvikles og flyttes hit. Så vi var helt avhengig av milepælene og ferdigstillelsen av arealene som skulle tas i bruk til fastsatt tid. Der var det ikke noe å gå på. Utfasing av produksjonen i Oslo og Trondheim, og igangsettelsen av produksjonen her i Fredrikstad måtte holde vareflyten slik at kundene ikke merket noe. Tidsfristene for de de tre flyttepuljene har vært ekstremt viktige. 6. mai i fjor startet første flyttepulje fra Oslo med demontering av utstyr. Da skulle vi være i drift i løpet av fire uker. Det samme gjald de to neste flyttepuljene. Den siste flyttepuljen var ferdig i november 2013. Bygge- og flytteprosjektet har vært en operasjonell suksess, sier en tilfreds Mellvang.

Prosjektet er et tilbygg til dagens margarinfabrikk og oppført mens det samtidig har vært margarinproduksjon.

Byggeleder Multiconsult
– Produksjonen og byggearbeidene som gikk parallelt var meget styrende for oppgaven. Tapt tid måtte tas igjen. Oppstart av produksjonen til planlagt tid og med riktig kvalitet har vært ufravikelige krav, sier byggeleder Erik Bjar i Multiconsult.

– Konsulentene har hatt et integrert prosjekt der Multiconsult har vært inne i prosjekteringen tidlig i forprosjektfasen og også i detaljprosjekteringen. Det har vært et ekstremt godt samarbeid på gjennomføringssiden, påpeker Mellvang.

– Det har vært et veldig tett samarbeid med Mills i en intens byggetid. En gasseksplosjon i eksisterende miljøbygg, ble en byggesak ved siden av. Ikke spesielt komplisert, men det krevde en del provisorier og tiltak for å holde virksomheten i gang. Miljøbygget måtte fungere før produksjonen kunne starte. Det er blitt et «tight» prosjekt, og på toppen av det hele har det vært et hyggelig prosjekt, understreker Bjar og legger til at det alltid er moro å jobbe med vellykkede prosjekter.

– Det som skinner gjennom her er fornøyde og positive mennesker i en travel byggeprosess med inspirasjon til å stå på.

Fleksibel entreprisemodell
Mellvang mener at de har valgt den mest fleksible entreprise-modellen med delte entrepriser og én byggeleder med Multiconsult til å styre byggeprosessen i et prosjekt med behov for tilpasning. Både til produksjon, flytting og utstyrsmontasje som skulle skje med faste tidsfrister på når ting skulle flyttes og startes opp.

– Mills har også hatt meget dyktige prosjektingeniører og andre ansatte med bred erfaring fra næringsmiddelproduksjon, som har jobbet integrert med Multiconsult gjennom hele bygge-prosjektet. Selve flytteprosjektet, prosess- og maskin-installasjoner har vært planlagt og gjennomført av Mills sin prosjektorganisasjon, sier Mellvang.

Hygiene
For et næringsmiddelsbygg er vaskbarhet og hygiene alfa og omega. Prosessbyggene har fått en optimalisert himling tilpasset kravene til hygiene, brann og lyd og meget spesifiserte krav i henhold til TEK 10. Sandwichelementer er benyttet som hygienehimlinger i prosessrommene. 100 millimeter Paroc-elementer fungerer som himling og skjuler det tekniske anlegget.

– Det har vært en ganske omfattende oppgave. I ettertid ble det tilpasset lydabsorbenter i prosessrommene. I pakkeriet er det en kombinasjon av sandwichelementer og T-profilhimlinger som ligger feltvis bortover og kompenserer for lydabsorpsjon, for-
klarer Bjar.

Frilagt singel
Han trekker fram at byggherren var meget opptatt av at den nye fasaden skulle fremstå identisk med fasaden på eksisterende fabrikk fra 1980-tallet med betongelementer i frilagt singel. Den ble «spolet tilbake» til opprinnelsen, til et grustak i Sverige, som hadde singel som matchet. Loe Betongelementer la den i sine former og produserte og monterte betongelementene i frilagt singel.

– For Mills har prosjektet vært ett av de største byggeprosjektene i nyere tid. Med ekstremt høye krav til leveringssikkerhet til produkter og ikke minst kvalitet. Det har vært kostnadsbevisste deltakere som har hatt god kostnadskontroll innenfor for prisrammen på 100 millioner kroner, avslutter Mellvang.


Flere prosjekter