Hornebergtunet

På Hornebergtunet i Trondheim, en tidligere kornåker i Fossegrenda, er det bygget 166 boenheter fordelt på tre ulike hustyper; kubehus, lavblokker og rekkehus.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Boliger.
166 leiligheter/boenheter fordelt på: Kubehus 65, lavblokker 54 og rekkehus 47

Byggherre: Horneberg Utbygningsselskap (50/50 Veidekke Eiendom og OBOS Nye Hjem Nidaros)

Totalt boligareal: 14.070 kvm

Prosjektledelse: Veidekke Eiendom

Total prosjektkostnad:
Ca. 478 millioner kroner

Arkitekt: Solem Arkitektur

Entrepenører:
Kubehus:
Aasen Bygg
Lavblokker og rekkehus:
Veidekke Entrepenør

Rådgivere, underentreprenører og leverandører:
Horneberg Blokk, B2: RIB: Danielsen l Elektro: Sønnico l Rørlegger: Kjells VVS l Ventilasjon: Trondheim Luft Teknikk l Maler: Bråten og Berge l Baderomsmoduler: Contech l Taktekker: Icopal Tak l Blikkenslager: Mesterblikk l Grunn- og utomhus-
arbeider: Hernes l Boder: Foraas l Branndører og -tetting: RH Prosjekt l Skyvdørsgarderober: Garderobe-
mannen l Heis: Reber Schindler l Parkett: Byggmakker l Byggevarer: Optimera l Betong: Unicon l Lås og beslag: Beslag Consult l Rekkverk: Br. Midthaug l Renhold: NRS l Vinduer: Lian Trevarefabrikk

Horneberg Rekkehus, B3: Elektro: Sønnico l Rørlegger: Kjells VVS l Maler: Utgaard l Flisarbeider: Bugge l Blikkenslager: Dahle Blikk l Kjøkken: HTH l Taktekker: Mestertak l Parkett: Byggmakker l Byggelementer og -varer: Støren Treindustri l Grunn- og utomhusarbeider: Terra Entrepenør

Hornberg Kubehus: RIB: Prosjektutvikling Midt-Norge l RIGeo: Sweco l RIBr og RIAku: Cowi l Rør-
teknisk: Kjell Øien l Ventilasjon: Bakco l Elektro: Istad Tekniske Trøndelag l Grunn: Arne Hernes l Betong: Spennarmering l Taktekking: Trondheim Tak l Blikkenslager: Mersterblikk l Rekkverk: DM Stål l Heis: ThyssenKrupp Elevator l Flisarb: Hornberg Bygg l Branntetting: Roger Holm Prosjekt l Maler: Edvardsson Entreprenør

Veidekke Eiendom står sammen med OBOS Nye Hjem Nidaros bak utbyg-gingen som omfatter et samlet boligareal på 14.070 kvadratmeter og en total prosjektkostnad på ca 478 millioner kroner. Begge aktørene er kjempefornøyd med resultatet som har gitt hele Fossegrenda et for-
bedret image.

Planleggingen og utbyggingen av området har skjedd etter idéer som nå rett og slett kalles «Horne-berg-prinsippet» innen Veidekke. Det går kort fortalt ut på å utvikle større tomter med varierte boligtyper for å skape gode bomiljø og unngå en for homogen beboer-struktur, forklarer prosjekt-
sjef Jan Anders Syltern i Veidekke Eiendom.

– Det har vi lyktes godt med
på Hornebergtunet som er blitt et veldig attraktivt boområde. Tilbake-meldingene er gode. Veidekke kommer til å bruke dette som et referanse-prosjekt i mange år framover, sier prosjektsjef Syltern.

Løft for Fossegrenda
De minste boenhetene på Hornebergtunet, er på 47 kvadratmeter. Den største 163. Det har gitt en god miks av beboere; fra eldre til barnefamilier, single og par. Små leiligheter (gjerne uten parkeringsplass) både for førstegangskjøpere med lav inntekt, og for den eldre generasjonen som ønsker en lettstelt og funksjonell leilighet. Familieboliger (rekkehus) for par med barn, eller planer om barn. Store leiligheter for det såkalte «mobile seniorsegmentet»; folk som er ferdige med barn og ønsker seg en leilighet for å frigi tid til andre aktiviteter som reising etc. De ønsker gjerne en større leilighet med mulighet for middags- og/eller overnattingsgjester; som for eksempel toppleiligheter med stor takterrasse.

– Hornebergtunet fremstår som et optimalt prosjekt med tanke på å skape et godt bomiljø. Den varierte boligstrukturen har gitt en gunstig beboerstruktur. I tillegg er det attraktive boenheter med god kvalitet, sier prosjektdirektør Arve Heggem i OBOS Nye Hjem.

Han karakteriserer Veidekke som en stor og meget kompetent medspiller, som har håndtert ledelsen og gjennomføringen av prosjektet veldig bra.

Utbyggingen er skjedd i regi av Horneberg Utbyggingsselskap som eies 50/50 av Veidekke og OBOS Nye Hjem Nidaros. Selskapet ble opprinnelig stiftet av Veidekke Eiendom og Aasen Bygg i 2007, etter at de to aktørene i forkant hadde gått sammen og kjøpt tomten. Hornebergfeltet fulgte dermed med i porteføljen da OBOS i 2007 kjøpte 50 prosent av Aasen Bygg. Veidekke og OBOS har gjennom dette samarbeidet funnet tonen, og har ytterligere et par felles utbyggingsprosjekter på gang i Trondheim.

Fossegrenda har lenge slitt med et litt negativt omdømme som boområde, mye på grunn av utbredt industri/næringsvirksomhet. Både Syltern og Heggem mener at Hornebergtunet har bedret Fossegrendas status i trondhjemmeres omdømme. Det reflekteres blant annet i markant verdiøkning av naboeien-
dommer til det nye boligfeltet. En del naboer har også solgt sine hus og flyttet inn på Hornebergtunet.

Utfordringer
Hornebergtunet var så godt som ferdigprosjektert allerede i 2008, men ble på grunn av et utfordrende boligmarked ikke realisert den gang. Da prosjektet ble relansert i 2011 ble det nødvendig å omprosjektere feltet til ny teknisk forskrift, TEK10; noe som påførte prosjektet merkostnader.

– Hovedutfordringen rent bygningsmessig har vært geoteknikken; det vil si områdestabilisering, opplyser prosjektsjef Syltern. Kornåkeren, som Hornebergtunet var før utbyggingen, ligger mot en gammel raskant med omfattende kvikkleireutfordringer. Forskriftene med hensyn til skredfare ble strammet inn i 2008 og prosjektering av stabilisering av skråningen har krevd mange timer med kloke hoder, forteller han.

Omlegging av høyspentlinje og vei var mindre utfordringer som måtte løses. Til tross for dette, er prosjektet gjennomført innenfor de totale framdrifts- og økonomiske rammer som ble vedtatt i forbindelse med relanseringen i 2011.

Tre delfelt
Nederst på det lett skrånende, syd-vest-vendte Hornebergtunet, ligger fem såkalte «kubehus» med 65 leiligheter. Så følger to fire etasjers lavblokker med 54 leiligheter, før området avsluttes med 47 rekkehus. Alle boligene er selveiet. Alle enhetene har radiatorbasert vannbåren fjernvarme med egen måling av energiforbruk til oppvarming/varmtvann. Når ferdigstillingen av de siste rekkehusene, som nå er i den absolutte sluttfasen, er klar, er feltet ferdig utbygget.

I de fire etasjer høye kubehusene er alle leilighetene hjørn-eleiligheter, med boligareal på 52, 65 og 125 kvadratmeter. Kubehusene er bygget med stålbæring og prefabrikkert betong som etasjeskille. Ytterveg-gene har bindingsverk i tre. Fasadene er kledd med trepanel. Alle leilighetene har balkong/terrasse. Parkeringskjeller med heis under tre av kubehusene og bodkjeller under de to øvrige.

Kubehusene ble påbegynt i april 2012 og sto innflyttingsklare i juli 2013. Interessen var meget stor. Samtlige leiligheter ble fort solgt. Toppen av hvert kubehus (4. etasje) er reservert som én leilighet som gir nærmest eneboligfølelse. Disse tilbaketrukne leilighetene på 125 kvadratmeter har sin egen solrike, 50 kvadratmeter store takterrasse i front.

54 selveierleiligheter fordelt på to lavblokker (fire etasjer), har størrelse fra 47 kvadratmeter, via ca 60/70/80/90 og opp til 127 kvadratmeter. Byggingen av blokkene startet i mai 2012 og alle leilighetene vil være ferdigstilt i mars 2014. Drøyt 60 prosent av leilighetene i lavblokkene er solgt pr. medio mars 2014. Litt spesielt er det at leilighetene i lavblokkene leveres standard med kjøkken fra den italienske produsenten Aran. Baderommene kom dessuten som ferdige «plug-and-play»-kabiner, flislagt og med el- og røropplegg. Alle gulv, utenom bad, har parkett.

De 47 rekkehusene er fordelt på sju rekker. Byggingen startet i april 2012 og de siste enhetene er under ferdigstilling. Medio mars er 35 av 47 rekkehus solgt.

Rekkehusene er på 118 kvadratmeter i to etasjer – alle med balkong/terrasse. Tre endeseksjoner er større (145 og 163 kvadratmeter). Rekkehusene er bygget av ferdige veggelementer, produsert av Støren Treindustri. Alle rekkehusene leveres med pipe og mulighet for montering av ildsted. Til hvert rekkehus hører en carport.


Flere prosjekter