– Det viktigste for å oppnå sertifiseringen har vært å involvere alle ansatte i organisasjonen, samt å lage gode rutiner og arbeidsprosesser som er så enkle å følge at de blir benyttet i hele organisasjonen, sier kvalitetssjef Trine Flesjø Gjønnæss i Firesafe.

Firesafe er miljøsertifisert

- Firesafe har lenge arbeidet for å ivareta miljøet, men nå var det viktig å få det formalisert inn i et sertifisert system, sier kvalitetssjef Trine Flesjø Gjønnæss, som har styrt prosessen.

– Mange rutiner var på plass før selve sertifiseringsprosessen startet, sier hun.

– Tidlig høsten 2013 hadde vi et planleggingsmøte med Det Norske Veritas, som er vårt sertifiseringsorgan. Dette var starten på selve sertifiseringsprosessen mot ISO 14001.

– Det viktigste for å oppnå sertifiseringen har vært å involvere alle ansatte i organisasjonen, samt å lage gode rutiner og arbeidsprosesser som er så enkle å følge at de blir benyttet i hele organisasjonen, sier Gjønnæss. Dette har også vært det mest utfordrende, fordi rutinene også skal tilfredsstille alle lover og krav som stilles til Firesafe.

– Firesafe som aktør har en rekke miljøaspekter, det er alt som kan innvirke på miljøet. Det er viktig å definere og sette gode miljømål utfra disse, forklarer Gjønnæss.

Gjønnæss roser kolleger som har gått inn i sertifiseringsprosessen på en imponerende måte.

– De har vist både engasjement og vilje til å etterleve systemet og gjennomføre målene vi har satt oss, det har vært viktig for å overholde framdriften. Framover er det viktig å ha eierskap til at miljøstyring er en kontinuerlig prosess. Det er nødvendig at vi hele tiden arbeider for å ivareta miljøet i henhold til vårt miljøstyringssystem, sier Gjønnæss.

Til bedrifter som skal i gang har hun følgende råd:

– Etabler først gode og så enkle rutiner som mulig. Deretter er det viktig at nøkkelpersoner får informasjon om hvordan rutinene skal implementeres og etterleves, sier Gjønnæss. Videre forklarer hun at alle ansatte i organisasjonen må få opplæring slik at de også etterlever systemet i sitt arbeid.

– Det er nødvendig at én person har ansvaret for å styre fremdriften og ikke minst er behjelpelig med den praktiske gjennomføringen, sier Gjønnæss.

Morten Ameln, adm.dir i Firesafe, ser mange fordeler med å være miljøsertifisert.

Morten Ameln

– Vi ser at markedet i stadig større grad etterspør leverandører som har et sertifisert miljøstyringssystem, sier Ameln, som understreker at det er nå jobben begynner.

– ISO 14001 er verdens mest anerkjente standard, og gir trygghet for kundene. Internt ser vi at vi reduserer avfallsmengder og energiforbruk, samt arbeider mer effektivt. Vi tror på at dette bidrar positivt og ytterligere styrker at vi tenker langsiktig i vårt arbeid, avslutter Ameln.