Køene rundt de store byene vil vokse betydelig i årene som kommer, mener NAF. Arkivfoto.

NAF frykter Oslo-rush fra 07.00 til 20.30

Befolkningsveksten rundt de store byene, skaper store infrastrukturutfordringer. NAF frykter at rushtrafikken vil utvides både om morgen og kveld.

- Hvis trafikkmengden i Oslo øker i takt med befolkningsveksten, blir det kø begge veier fra klokken 07 om morgenen til 20.30 om kvelden i 2023, hevder NAF ifølge Aftenposten

Også i og rund Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim vil befolkningsveksten skape utfordringer.

- Vi får genhør når vi presenterer køtall og foreslår mulige løsninger på problemene, men vi blir litt motløse når handlekraften fra myndighetene uteblir. Vi har ikke tid til å somle med utbyggingen. Alt peker mot foretting i alle de største byene, og det innebærer at hverdagsreisen til og fra jobben kommer til å ta staid lengre tid for mange som jobbe i bysentrene. Våre beregner viser forøvrig at kø allerede koster samfunnet 42 milliarder kroner årlig, sier kommunikasjonssjef i NAF Inger Elisabeth Sagedal til Aftenposten.

Men NAFs køtall er omdiskutert, både når det gjelder kostnadene og lengden på rushtiden i Oslo i 2023.

Verken Transportøkonomisk institutt eller Statens vegvesen har finregnet og går god for NAFs tall, men er enig i at kø er en stor samfunnskostnad og at trafikkmengden vil øke i årene fremover.