Illustrasjonsfoto: Salt Studios/Helse Midt-Norge

- Neppe fellessykehus i Steinkjer

Som én av tre muligheter vurderer Helse Nord-Trøndelag å bygge ett felles akuttsykehus i Steinkjer, går det fram av "Utviklingsplan 2030". Men særlig realistisk er det neppe, mener utrederne.

Det skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

I planen - som kom opp i styret i Helsebygg for første gang 26. mars - blir tre modeller analysert for den framtidig sykehusvirksomheten i Nord-Trøndelag:

1. Videreutvikle dagens struktur med sykehus i Levanger og Namsos. Det vil i hovedsak si lokalsykehus med akuttfunksjoner i Levanger og Namsos. 

2. En såkalt integrert modell med lokalsykehus med akuttfunksjon i Namsos - både somatikk og pykiatri. D

3. Ett akuttsykehus i Helse Nord-Trøndelag. Sammenfattet innebærer dette et nytt lokalsykehus i Steinkjer med akuttfunksjoner innen somatikk.

- Det er stor usikkerhet både faglig og økonomisk knyttet til alternativet med ett nytt sykehus. Med to godt utbygde sykehus i Helse Nord-Trøndelag synes alternativ 3 å være politisk og investeringsmessig lite realistisk, konkluderer utrederne ifølge Hesebygg Midt-Norge.

For helseforetakets administrerende direktør, Arne Flaat, var Steinkjer-alternativet likevel riktig å ta med.

– Når man ser 16 år fram i tid, mot år 2030, er den eneste rimelig sikre konklusjonen at svært mange vesentlige faktorer for spesialisthelsetjenesten har endret seg, mener Flaat.

I utviklingsplanen blir alternativ 1 - dagens struktur - imidlertid vurdert som det beste, mens alternativ 2 sees på som nest best. Dagens struktur vil gi den beste tilgjengeligheten til akuttjenester for befolkingen i Nord-Trøndelag, heter det.

Men utrederne slår også fast at alternativ 3 - nytt sykehus i Steinkjer - vil kunne gi større mulighet for å opprettholde faglig kvalitet på sikt. Det blir blant annet vist til en stadig økende pasientstrøm fra Værnesregionen til St. Olavs Hospital.

– Presset på kapasiteten ved St. Olav hospital vil trolig øke, mens Sykehuset Levanger kan få tilsvarende lavere aktivitet og kapasitetsbehov. I en samarbeidsløsning kan man tenke seg at dette kompenseres ved at enkelte pasientgrupper, både fra opptaksområdene til Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital, som skal ha elektiv kirurgisk behandling, kan få dette ved Sykehuset Levanger, heter det i utviklingsplanen. som skal til endelig styrebehandling i mai.