Se film fra Tovenprosjektet

I november åpner det som blir Nord-Norges lengste tunnel; fv. 78 Toventunnelen på Helgeland. Bli med på en kjøretur og se en del av prosjektet som ikke er åpen for ferdsel.

Arbeidet fortsetter fram til åpningen og området er stengt for trafikk fram til da, melder vegvesen.no.

Etter drøyt fire års arbeid er Hæhre Entreprenør AS i ferd med å avslutte det meste av oppdraget sitt. De har sørget for hull igjennom fjellet, vannet er drenert bort, og det er nær 11 km asfaltert veg å kjøre på. Elektroentreprenøren Scanmatic Electro AS er i gang med å montere sikkerhetsutstyr, lys, telefoner, strøm m.m.

Prosjektleder Steinar Livik er fornøyd med status.

- Vi er i rute, men jeg understreker at det vil være arbeid i og med tunnelen helt fram til vi åpner i oktober/november. Vi er ikke ferdige, verken utenfor eller inni. Senere er det mye utstyr som skal testes og justeres, og vi skal igjennom en omfattende prosedyre med sikkerhetsgodkjenning. Dessuten skal vi ha øvelser sammen med nødetatene. Det er mange som har behov for å bli godt kjent med tunnelen før vi kan bruke den, for eksempel Vegtrafikksentralen, som kan overvåke den døgnet rundt.

Det betyr også at det ennå ikke er adgang til å kjøre på nyvegen eller tunnelen.

- Vi må be folk holde seg unna anleggsområdet. Dette handler om sikkerhet. I verste fall kan de skade seg selv eller andre, sier Livik.

Mye aktivitet i innspurten

Det er stor aktivitet dette siste byggeåret. De 13 km med ny veg på strekningen Holand–Brattlia skal åpne samtidig som Toventunnelen. Da skal også oppgraderingen ca. 8 km veg på Arm Ømmervatn være ferdig.

Statens vegvesen er byggherre på vegne av Nordland fylkeskommune, som eier og delfinansierer disse vegene.

Se film

Her kan du bli med på en kjøretur og se den nye vegen i tilknytning til Toventunnelen. 

Man kjører fra Brattlia i Vefsn kommune i øst frem til tunnelåpningen, kommer ut i Leirfjord kommune, der man følger en helt ny veg fram mot fv. 17. Så snur man og kjører opp til tunnelåpningen igjen. Prosjektleder Steinar Livik er guide.

Foto og redigering: Irene R. Skaue/Statens vegvesen.