– Vi er størst her til lands selv om vi bare regner inn egeneid virksomhet, konstaterer Optimerasjef Asbjørn Vennebo. Foto: Tarjei Krogh

Optimera ny konge av byggevarehandel

Optimera inntar nå tronen som den største byggevarehandelsaktøren i Norge med en detaljomsetning i fjor på vel 6,7 milliarder kroner.

Dermed må den mangeårige kongen innen byggevarehandel, Byggmakker, nøye seg med sølvplass med sine vel 5,6 milliarder. Tredjeplassen inntas av Løvenskiold Handel med sine vel 4,6 milliarder.

En bekreftelse

– For oss er dette en bekreftelse på at den strategien vi har fulgt de senere årene, har bragt oss dit vi er nå. Problemene noen år tilbake knyttet til ulike interne IT-systemer er definitivt over. Nå agerer vi kraftfullt mot proffmarkedet, kommenterer Optimera-sjef Asbjørn Vennebo.

Han opplyser at av Optimera detaljomsetning på vel 6,7 milliarder står selskapets egeneide butikker for seks milliarder, mens de øvrige 700 millionene går gjennom frittstående kjedemedlemmer.

– Det betyr at vi er størst her til lands selv om vi bare regner inn egeneid virksomhet, konstaterer han.

Vennebo er ikke så opptatt av at selskapet han leder har detronisert en konkurrent fra toppen av rankinglisten.

– Vi er mest opptatt av å ha oppmerksomheten vår rettet mot kundene våre og presentere gode løsninger slik at vi kan betjene dem på en god måte, fremholder han nøkternt.

Skal tilbake på tronen

– Vi skal tilbake på tronen, men det vil ta noe tid. Det er et sett av aktiviteter som må til for å komme tilbake dit. Vi kommer til å lansere en rekke tiltak hvor noen er mer offensive enn andre, kommenterer Byggmakkersjef Knut Strand Jacobsen.

Han konstaterer at Byggmakker var sårbare ved å miste milliardomsetning når ett eller to medlemmer går ut og henviser til utmeldelsene fra Carlsen Fritzøe og Ski Bygg.

– I fjor og i år prioriterer vi å jobbe med lønnsomheten. Det er bedre å være best enn størst, avslutter han.

725 utsalg

Rankinglisten bygger på Hovedorganisasjonen Virkes tall for byggevarehandelen i Norge og baserer seg på innrapporterte tall fra landets ti største byggevareaktører. Disse hadde ved utgangen av 2013 til sammen 725 byggevareutsalg og spesialbutikker som samlet omsatte for 32,4 milliarder kroner på detaljleddet.

Slik er listen over de ti største byggevarehandelsaktørene:

Aktør- Detaljomsetning i millioner 2013

Optimera
6.701
Byggmakker
5.629
Løvenskiold Handel
4.637
Coop
4.138
Byggeriet
3.782
Nordek divisjon XL-Bygg
3.614
Neumann
1.308
Carlsen Fritzøe
1.283
Gausdal
826
Ski Bygg
478
Sum byggevarekjeder
32.396

54 prosent til proffen

Omsetningen av byggevarer er noenlunde jevnt fordelt mellom proff- og privatmarkedet. Samlet stod omsetningen til større entreprenører, mindre boligbyggere og salg til andre profesjonelle aktører for 54 prosent av den innrapporterte detaljomsetningen på 32,4 milliarder. Privatomsetningen utgjør følgelig 46 prosent.

Ny rapporteringsstandard

Virke har for fjoråret lagt til grunn en ny standard for rapportering som betyr at de nå fremlagte handelstallene for fjoråret ikke kan sammenlignes med tall fra foregående år.

Detaljomsetningen for hver byggevarehandelsaktør består av sum detaljomsetning fra egeneid byggevarevirksomhet samt detaljomsetningen til de kjedekonsepter som aktørene har eiermessig kontroll over. Med kjedekonsept menes eksempelvis franchisekjeder eller annen kjedesammensetning hvor medlemmene har signert en kjede-/medlemskontrakt med eier av kjedekonseptet. Kjeder som inngår, kan være både byggevarekjeder og andre spesialkjeder innen byggevarer som eksempelvis fargekjeder eller verktøykjeder.

Tilleggsomsetning

Flere av aktørene innen byggevarehandel selger byggevarer til utsalg som de ikke selv eier selv, eller som ikke er tilknyttet egen kjede. Denne grossistomsetningen til byggevareutsalg utover egen kjede var på til sammen 498 millioner kroner i 2013.

Overlegent størst på denne type grossistomsetning var Løvenskiold Handel med 205 millioner kroner. Deretter følger Byggmakker med 132 millioner og Nordek divisjon XL-Bygg med 85 millioner. På de neste plassene følger Optimera med 57 millioner og Gausdal Landhandel med 20 millioner kroner.

Brukbart år

Virke karakteriserer 2013 som et svakt år isolert sett, men som et brukbart år i et langsiktig perspektiv. Svakt isolert sett fordi det var beskjeden oppgang fra 2012. Brukbart år i et langsiktig perspektiv fordi 2012 var et særlig sterkt år etter flere år med kraftig omsetningsvekst.

– Handelen opplevde et særlig svakt første kvartal i fjor som man ikke greide å ta inn igjen i løpet av resten av året. En kald vinter og lange perioder med lave temperaturer med førte mye tele i bakken som forsinket byggeaktiviteten i første kvartal. Aktivitetsnivået tok seg imidlertid opp utover året og endte på nærmere null-vekst, kommenterer Bengt Herning som er direktør for Virke Byggevarehandel.

PS! Tallene er basert på de som leverer tall inn til "markedsinformasjon" i Virke. Neumann, Byggeriet og Coop er ikke medlem i Virke, men leverer tall til Markedsinformasjon. Dermed får for eksempel E.A. Smith ikke plass på listen.