Norges Bank rører ikke renta, ifølge ekspertene

Det blir verken renteøkning eller rentekutt fra Norges Bank til uka, ifølge ekspertene. Men kanskje blir klatringen tilbake til normalnivået utsatt enda litt til.

Det synes å være lite eller ingenting i de økonomiske utsiktene som er egnet til å påvirke vurderingene Norges Bank gjorde før jul, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Da ble den første renteøkningen varslet sommeren 2015.

– Det skal skje ekstreme ting for at dette bildet skal endre seg. Jeg tror Norges Bank ser på norsk økonomi veldig mye på samme måte som ved siste Pengepolitisk rapport. Det er ikke fart i økonomien, men det var det heller ikke da, sier han.

Når hovedstyret onsdag for første gang i år setter seg ned for å vurdere om nivået på styringsrenta på 1,5 prosent er riktig, vil det derfor trolig svare klart ja. Bruce får støtte av sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen, som også våger å gå et lite skritt lenger.

– Kanskje får vi se at rentebanen blir nedjustert noe, slik at styringsrenta blir holdt uendret noe lenger enn sentralbanken signaliserte sist, sier hun til NTB.

Vil ha spillerom

Med «sist» mener Holvik 5. desember, forrige gang Norges Bank ga ut Pengepolitisk rapport. Den sammenfatter bankens vurderinger av utsiktene for norsk økonomi de neste tre årene og hvordan disse trolig vil påvirke rentesettingen.

– Konsumprisveksten har vært noe lavere enn ventet, og det ser ut til at veksten i norsk økonomi den nærmeste tiden blir noe lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har kronen svekket seg mye. Etter en samlet vurdering holdes styringsrenta uendret på dette møtet, sa avtroppende visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad den gangen.

Nå tror Holvik banken «gjør som vanlig», og nedjusterer rentebanen for å gi seg litt større spillerom de kommende månedene.

– Det er mye som er usikkert akkurat nå, både utviklingen av kronekursen, utfallet av lønnsoppgjøret og vekstkraften i norsk økonomi. En litt sterkere krone og et moderat oppgjør vil bidra til å dempe prisveksten, noe som taler for å utsette økningen, sier hun.

Lavere boligrente?

Kanskje gjør sentralbanken som Holvik antyder, men det er lite sannsynlig, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Han peker på enkelte at enkelte positive faktorer innenlands veier opp for enkelte negative ute hos handelspartnerne.

– Vi mener renta kommer til å holdes uendret til uka og at rentebanen blir holdt som i desember. Det betyr at vi fortsatt tror den første renteøkningen kommer til sommeren neste år slik det ser ut nå, sier han.

Aamdal tar imidlertid forbehold om at renteutsiktene hos handelspartnerne på lang sikt kan føre til en noe flatere utvikling i 2016.

Ekspertene tar dessuten Norges Banks tidligere begrunnelser til inntekt for at utlånsrentene norske banker gir sine kunder ikke er for høye. Det er fortsatt slik at utlånsrentene er gjensidig avhengig av nivået på styringsrenta, ifølge Bruce.

– Sentralbanken har tidligere begrunnet det lave nivået på styringsrenta med bankenes boliglånsrenter. Med andre blir styringsrenta holdt stabilt lavt fordi sentralbanken egentlig er fornøyd med bankenes rentenivå, sier han.