Slik kan en flytende by se ut. Illustrasjon: The Seasteading Institute/ Delta SyncSlik kan en flytende by se ut. Illustrasjon: The Seasteading InstituteSlik kan en flytende by se ut. Illustrasjon: The Seasteading InstituteSlik kan en flytende by se ut. Illustrasjon: The Seasteading InstituteSlik kan en flytende by se ut. Illustrasjon: The Seasteading Institute

Økende interesse for flytende byer

Økende vannstand og høye eiendomspriser har aktualisert mulighetene for flytende boliger og byer.

Fortsatt bærer mange av planene et preg av science fiction og idealisme, men flere konkrete prosjekter er også på gang.

Avisen The Guardian skriver at de amerikanske The Seasteading Institute er i forhandlinger med vertsland til sine flytende byer.

De har fått med seg et nederlandsk ingeniørfirma på planene, og sammen har de lagt opp til en moduloppbygging av de nye byene. Planen er å bygge opp byene i nærheten av land, for så å slippe dem løs når de har vokst seg store.

Oppbyggingen av de flytende byene skal minne mye om teknologien som benyttes til å holde store skip og oljerigger flytende. Bølge- og vindkraft nevnes som mulige energikilder, og det finnes også planer for hvordan man skal være selvforsynt med mat. Selskapet ser også store muligheter for for eksempel flytende flyplasser.

Freedom ship

Et annet selskap ser på mulighetene til å lage store skip med boligblokker oppå. Et eksempel på dette er det 1600 meter lange Freedom Ship. Prosjektet kan minne litt om det norskbygde luksus-cruiseskipet The World, bare i mye større skala. Planen er nemlig at skipet skal kunne huse 40.000 innbyggere, og være arbeidsplassen til ytterligere 20.000.

Ikke bare blir skipet veldig tungt (tre millioner tonn), men prislappen på 11 milliarder dollar er avskrekkende. Allikevel sier eierne av Freedom Ship at det finnes interessenter i Asia som skal være villige til å satse på det treårige byggeprosjektet. At det ikke finnes noe skipsverft som er stort nok til å lage skipet kan for bli en annen snubletråd.

Bygger i Themsen

I London er utbyggere og politikere enige om å utvide byen med en flytende bydel ved Royal Victoria Docks. Ordfører Boris Johnson har flere ganger tatt til orde for at utviklingen av Themsen.

Han ser for seg et stort område med flytende boliger, hoteller og restauranter, og mener det kan bli en av metropolens beste adresser. Planene er kommet så langt at er planlagt en et nytt stopp for overlandsbanen Docklands Light Railway på tomta.