Arbeidsulykker i trafikken

De fleste seriøse virksomhetene i byggenæringen setter stadig mer fokus på HMS-arbeidet. Men mange glemmer trafikksikkerheten som et vesentlig punkt.

En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Trygg Trafikk viser at bedrifter, organisasjoner og virksomheter i stor grad glemmer trafikksikkerhet som en del av sitt HMS-arbeid.

Det er nemlig slik at 36 prosent av dødsulykkene i trafikken involverer ansatte som kjører bil i arbeidstiden. Det er liten grunn til å tro at det er annerledes i byggenæringen enn for resten av næringslivet. Bygg- og anleggsvirksomhetene bruker i stor grad både biler, varebiler og større lastebiler samt anleggsmaskiner som en del av sin virksomhet.

For de som ferdes en del i trafikken er det slett ikke noe sjeldent syn at håndverkerbiler raser forbi i stor fart, kanskje for sent ute til en jobb. Gjenre med mobiltelefonen i bruk. Dette er ikke bare dårlig reklame for firmaene gjennom de sterkt profilerte bilene, men også er faremoment i trafikkbildet.

Den samme undersøkelsen viser at 85 prosent av bedriftene har ansatte som kjører i arbeidstiden. Det innebærer at mange av de alvorlige ulykkene i trafikken skjer blant personer som er på vei til jobb, er ute på oppdrag eller er på vei hjem.

Ved siden av potensielle skader på ansatte har dette naturligvis også en økonomisk side. I 2006 fant Nestlé ut at de måtte selge 235 millioner bokser med Kitkat kattemat, for å dekke tapene etter alle kollisjonene med firmaets kjøretøy i Europa.

Det finnes nok flere som har satt dette på dagordenen, men langt fra alle. Det er for få som gjør noe konkret for å bedre trafikksikkerheten til sine ansatte, men det er lovpålagt å gjøre gjennom Arbeidsmiljøloven. Her har mange en stor jobb å gjøre. Som i alt annet HMS-arbeid handler det også her mye om holdninger. Trafikksikkerhet må settes inn i de normale HMS-planene, og gjøres som en naturlig del av det øvrige HMS-arbeidet. Dermed burde dette også da gjelde for eventuelle underleverandører på et prosjekt.

----------

I løpet av de siste dagene har anleggsmaskiner vært involvert i to dødsulykker med vanlige trafikanter.