Venter omkamp om kobbergruve i Finnmark

Nye runder ventes i regjeringsapparatet før den omstridte gruvedriften i Kvalsund i Finnmark kan komme i gang.

De to statsrådene i Nærings- og Fiskeridepartementet har for lengst sagt ja, og torsdag ble reguleringsplanen godkjent av kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Nå setter motstanderne sin lit til at en fjerde statsråd setter foten ned.

– Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) må stoppe denne galskapen, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Selv om hennes departement har mistet forvaltningsansvaret for plansaker, har det fortsatt myndighet over utslippstillatelsen som kreves for gruvedrift. Denne er nå til behandling hos Miljødirektoratet, med Klima- og miljødepartementet som klageinstans.

– Uansett hva Miljødirektoratet beslutter, vil den bli anket videre. Om ikke av oss, så av utbygger, sier Haltbrekken til NTB.

Sammen med Natur og Ungdom varsler han nå demonstrasjon mot gruveplanene i Oslo 29. mars.

Deponi

Det er første gang regjeringen stilles overfor det som kan bli en feide på tvers av departementene. Før regjeringsskiftet var Miljøverndepartementet både klageinstans for vedtak om utslippstillatelser og besluttende myndighet i plansaker. Nå ligger plansakene altså på Sanners bord.

– Regjeringen har som målsetting å legge til rette for vekst i mineralnæringen. Den planlagte gruvevirksomheten i Nussir og Ulveryggen er et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid, sa kommunalministeren da han torsdag begrunnet sin beslutning.

Det er anslått at gruvevirksomheten kan gi 150 arbeidsplasser og en årlig omsetning på opp til 700 millioner kroner. Planene innebærer deponering av opp til 2 millioner tonn tungmetallholdig avfall årlig i 15 år i Repparfjorden. Det vil få alvorlige følger for naturmangfold, villaks og annen fisk, mener kritikerne.

Sier nei

Både Havforskningsinstituttet og Norges Fiskarlag har frarådet reguleringsplanen som åpner for et sjødeponi i Repparfjorden. Fiskeridirektoratet mener grundigere undersøkelser må til.

– Vi konstaterer at regjeringen nå snur bevisbyrden i denne saken, ved at de mener utslipp av gruveavfall skal tillates så lenge de ikke finner det bevist at utslippene vil være til stor skade for fjordmiljø og sjømatnæring. Det er uakseptabelt, sier generalsekretær Jan Skjærvø i Norges Fiskarlag.

Da saken kom opp i Stortingets spørretime tidligere denne måneden, slo fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fast at miljøpåvirkningen er «akseptabel».

SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne er kritiske til gruvedriften og håper regjeringen snur når utslippssøknaden skal vurderes.

– Det vil være rimelig oppsiktsvekkende om regjeringen velger å tillate massiv gruvedumping i en grunnfjord, kun på bakgrunn av at man har gjort en helhetsvurdering. «En helhetsvurdering» betyr som regel at miljøet har tapt, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til NTB.