Forhold som Statnett beskriver som alvorlige og uakseptable, er avdekket hos en underleverandør på Østre korridor. Foto: Statnett

Ansatte i Eltel-UE fikk 60 kroner i timen

Lønninger langt under tariff, planlagt overtid, samt arbeidsplaner og -kontrakter i strid med gjeldende krav, er noen av tingene Statnett oppdaget hos Eltel Networks's underentreprenør på Østre korridor mellom Kristiansand og Grenland.

– Alvorlige og uakseptable forhold, skrevStatnett på sine nettsider om avdekkingen av lovstridig praksis hos en underentreprenør torsdag.

Fredag kan Telemarksavisa opplyse om at det er Nord-Europas ledende intranettoperatør, Eltel Networks, som er har kontrakten med den nå utviste underentreprenøren.

Eltel Networks er et finsk selskap med 8.000 medarbeidere som arbeider over store deler av verden. I Norge har Eltel Networks cirka 600 medarbeidere spredt over hele landet, skriver Telemarksavisa på sine nettsider.

Selskapets direktør i Norge, Thor-Egel Bråthen, bekrefter overfor avisen at det er hans selskap det gjelder.

– Vi ser meget alvorlig på saken, og kommer nå til å sette i gang en intern etterforsking for å finne ut hva som er skjedd og korrigere eventuelle avvik. Det er vi som må ta ansvar. Slikt skal ikke finne sted, sier Bråthen til TA.

Rutinekontroll

I forbindelse med en rutinemessig undersøkelse av lønns- og arbeidsvilkår hos en av Statnetts leverandører på prosjektet Østre korridor, ble det, ifølge Statnetts melding, avdekket forhold som synes å dokumentere alvorlige lovbrudd og underbetaling hos en underentreprenør.

Konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett, Elisabeth Vardheim. Foto: Statnett

Arbeidstilsynet er varslet, og leverandøren vil få en kort frist på seg til å rette forholdene, skriver Statnett. Den aktuelle underentreprenøren er leid inn for å drive med ledningsbygging på korridoren.

Det skal umiddelbart ha blitt satt i gang videre undersøkelser av bedriften. Disse bekreftet, ifølge Statnett, de alvorlige forholdene hos et av selskapene, og avdekket mindre brudd hos et annet.

– Uakseptabelt

Alle leverandører i Statnetts prosjekter skal følge lover, regler og etiske retningslinjer og mottar beskrivelser på hvordan disse forpliktelsene skal følges opp ved kontraktsinngåelse, skriver Statnett.

– Det som er oppdaget, er alvorlig og fullstendig uakseptabelt, sier Elisabeth Vardheim, konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett.

– Vi har kontraktsfestet et etisk regelverk for alle våre leverandører. I tillegg innebærer dokumentasjonen som er oversendt Statnett at forholdene strider mot norsk lov. Vår leverandør skulle i dette tilfellet både forhindret og avdekket disse alvorlige overtredelsene selv, uttaler hun.

De alvorlige forholdene omfatter, ifølge Statnett, lønninger langt under tariff, planlagt overtid, og arbeidsplaner og arbeidskontrakter som ikke tilfredsstiller gjeldende krav.

– Nå arbeider vi for å sikre at arbeidsforholdene tilfredsstiller lovverket, men også for at arbeidernes sikkerhet i arbeidsforholdet ivaretas, sier Vardheim videre.

– Dette er utenlandske arbeidere som gjør en viktig jobb for å styrke forsyningssikkerheten i Norge. De har selvsagt krav på de samme rettighetene som norske arbeidere.

Milliardinvesteringer i vente

– Statnett skal i den neste tiårsperioden investere for mellom fem og syv milliarder kroner årlig, sier Vardheim.

– Denne saken viser for det første at våre kontrollrutiner fungerer, og saken ble avdekket tidlig i forholdet. Samtidig understreker den også behovet for slike rutiner. Vår leverandør har derimot sviktet i sin plikt til å sørge for at lover, regler og kontraktbetingelser følges, og vi har stilt tydelige krav til at forholdene rettes og at de styrker sine rutiner. Vi vil deretter evaluere vårt forhold til denne leverandøren.

Saken er oversendt Arbeidstilsynet, og Statnett uttaler at de vil bidra til at alle forhold blir avdekket, og forutsetter at både leverandør og underleverandører bidrar til det samme.

Østre korridor er et prosjekt for oppgradering av sentralnettforbindelsen mellom Kristiansand og Grenland. Det pågående arbeidet innebærer oppgradering av nettet til 420 kilovolt spenning, og omfatter spenningsoppgradering, nybygging av linjer og stasjoner og rivning av deler av eksisterende strekning. Prosjektet er forventet ferdigstilt i løpet av 2014.