Bankene tjener godt på dyre boliglån

Norske banker har på to år økt rentefortjenesten med 24 prosent. Konkurransetilsynet mener det er grunn til å spørre om det er noen reell konkurranse i markedet.

Årsrapporter fra banker over hele landet viser at 2013 ble et kjempeår for mange, skriver Aftenposten.

Etter at myndighetene innførte krav om større egenkapital hos bankene, satte flere banker, med DNB i spissen, opp utlånsrenten. Samtidig har prisen bankene selv må betale når de henter inn penger, falt kraftig.

Norske banker og kredittforetak økte dermed sin rentefortjeneste med 8,8 milliarder kroner eller 13,2 prosent fra 2012 til 2013.

– Svakere konkurranse

– Konkurransen om kundene i 2013 var merkbart svakere enn de foregående årene, sier banksjef Bjørn Arne Riise i Klæbu Sparebank, en av de mindre bankene som hadde et svært godt år i 2013.

Selv om det er rundt 120 små og store banker i Norge, betyr ikke dette nødvendigvis at det blir større konkurranse bankene imellom.

– Rentene i det norske bankmarkedet settes i stor grad av noen få, store aktører, med DNB i spissen. Resten følger bare etter. DNB får derfor en særdeles viktig oppgave, sier Arne Jon Isachsen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

– Aldri vært tøffere

DNB slår imidlertid tilbake mot kritikken om at banken bruker sin markedsmakt til å holde rentene unødvendig høye. Det er helt feil at konkurransen i bankmarkedet er for svak, mener Trond Bentestuen, DNBs direktør for privatmarkedet i Norge.

– Vi har aldri opplevd tøffere konkurranse enn i 2013. Vi har økt aktivitetsnivået dramatisk for å klare å møte den økte konkurransen. Kundene er mye mer på hugget, sier Bentestuen til Aftenposten.

Også bankenes interesseorganisasjon, Finans Norge, avviser at konkurransen i bankmarkedet er for svak.

Gransker

Konkurransetilsynet er uansett i gang med å granske det norske bankmarkedet.

– Det er grunn til å stille spørsmål ved om konkurransen fungerer når det er mulig å opprettholde så høye marginer som vi har i dag, over tid, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i tilsynet til avisen.