Klare boligtanker fra eks-statsministeren

Kåre Willoch engasjerer seg sterkt rundt boligutviklingen i Norge, og spesielt i Oslo. Han har klare tanker rundt hva som er gjort feil opp gjennom årene og hva som må til for å få utviklingen på rett kjøl.

En av hans klare postulater for utviklingen av Oslo, er at markagrensa må justeres. Han mener ikke at hele grensa skal flyttes, men at det er mange områder hvor man uten problemer kan bygge boliger. Det er selvsagt rett at tiden er moden for en ny gjennomgang av markagrensa i hovedstaden - det blir feil at denne grensen for alltid skal gjelde rundt hele byen. Det burde være mulig med noen innhugg uten at det skal gå utover friluftsinteressene.

Han mener hovedproblemet er at hans generasjon, og en generasjon under, får for stor makt, og har for stor kontroll over utviklingen. Han ønsker bedre kår for barnefamiliene, og at barn ikke skal bo i trange leiligheter, men ha mer plass å boltre seg på. Det er store komplekse problemstillinger den gamle Høyre-kjempen reiser.

Han er også en sterk motstander av å bygge i høyden, og er hoderystende til fortettingen som har skjedd i hovedstaden de senere årene. Han mener det er altfor lite grøntområder rundt utbyggingen av nye boligområder, og mener Norge har mer enn nok tomteområder å ta av, også rundt hovedstaden.

Man kan være uenig eller enig med den tidligere statsministeren. Å få en utbygging med færre etasjer, mer grønt og mer plass til barnefamiliene med dagens utvikling er vanskelig å se for seg. At en normal barnefamilie skal få råd til en enebolig eller rekkehus rundt markagrensa er også vanskelig å forestille seg med dagens prisbilde. Det er nok de mer bemidlede som får muligheten til det. En utbygging i dette området medfører relativt store investeringer. Om dette skal endre seg radikalt, må det gjøres større endringer i hele samfunnsstrukturen.

Willoch sier også at han nærmest sjokkert over at det tas så mye arealer av dyrket mark i Norge, og mener at her må det skje noen radikalt for å opprettholde muligheten for matproduksjonen.

Det er uten tvil inspirerende å høre på resonnementene rundt samfunnsutviklingen til den gamle statsministeren, uansett om man deler hans syn eller ikke. Willoch var invitert til å tale EBA Oslo sitt årsmøte onsdag kveld, og en kjapp håndsopprekking der viste at det ikke overraskende var et klart flertall for å ta av markagrensa.