SAMLET BRANSJEN: Adm direktør Heidi E. F. Kielland i Treindustrien, markedskoordionator Kari Wilsgård i Norsk Trevare og adm direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening var svært godt fornøyd med oppmøtet på seminaret om modul- og elementimport. (Foto: Svanhild Blakstad)

Kraftig økning i modul- og elementimport

Importen av modulbygg og elementer har økt fra 1,4 til 4 milliarder kroner i perioden 2002-2012.

Kåre Elnan fra Prognosesenteret.

Onsdag kunne Byggevareindustriens Forening og de andre industriforeningene i Byggenæringens landsforening (BNL) presentere funnene fra en fersk markedsanalyse om modul- og elementimport for en nærmest fullsatt sal i Næringslivets Hus i Oslo.

På oppdrag fra Byggevareindustriens Forening, Betongelementforeningen, Norsk Trevare og Treindustrien har Prognosesenteret utarbeidet en analyse over denne importen til det norske markedet. Importutviklingen av i alt 25 varegrupper innen treelementer, betong og kjøkken/badprodukter er kartlagt.

Rundt 60 deltakere fra ulike aktører innen byggenæringen var møtt opp for høre resultatene fra markedsanalysen om modul- og elementimport til det norske markedet.

– Hver for oss har vi ganske god oversikt over utviklingen av direkte import av byggevarer. Når det gjelder modul- og elemensegmentet (parallellimport) har vi hatt liten kjennskap til hvor mye det utgjør av byggeriet, sier adm direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening.

Dette er bakgrunnen for man har fått gjennomført denne markedsanalysen.

Rapporten viser blant annet at:

· Importen har økt med 2,6 mrd – fra 1,4 til 4 mrd – i en tiårsperiode (2002-2012)

· 80 prosent av importen er trebasert, mens 20 prosent er betong

· Importen av byggmoduler til bolighus av tre har økt fra 236 millioner kroner i 2002 til 896 millioner kroner i 2012. Importen av modulhus ble i 2012 beregnet til ca 900 enheter.

· Importen av byggmoduler til hytter har økt fra 298 millioner kroner i 2002 til 887 millioner kroner i 2012.

· Importen av byggeelementer i tre har økt fra 208 millioner kroner i 2002 til 535 millioner kroner i 2012.

· Importen av våtromskabiner har mer enn tredoblet seg på ti år, fra 145 millioner kroner i 2002 til mer enn 500 millioner kroner i 2012.

Les også: - Importerte 10.000 våtromskabiner på ett år

· Importen av baderomsskap er beregnet til 15 600 enheter i 2012 og utgjør 14 % av alle baderomsskap i nye bygg samme år. For garderobeskap og kjøkkenskap er volumet beregnet til hhv 6 % hver av vareforbruket i nye bygg.

I tillegg til en analyse av utviklingen i denne perioden er det i rapporten en oversikt over hvem som er de største aktørene (utenlandske produsenter).

Her kan du lese utdrag av rapporten.

Kåre Elnan fra Prognosesenteret presenterte funnene fra analysen. Morten Meyer fra Boligprodusentenes Forening holdt et innlegg om Norge - en del av verden, mens Ole Petter Haugen fra Selvaag Bolig fortalte om deres konsept for bruk av moduler i sin boligutvikling.

Les også:

Økt import av trelast

Se mulighetene i moduler og elementer

Modulbygg-import presser byggevarehandelen