Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Solberg vil ha enøk-fradrag i neste budsjett

Regjeringen jobber på spreng for å få inn skattefradrag for enøktiltak på neste års budsjett, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Slike fradrag skal oppmuntre folk til å spare energi hjemme.

Solberg sa i Stortingets spørretime onsdag at regjeringen håper å få til dette som en del av neste års budsjett. Men hun påpeker at man må få på plass klare og tydelige regler for hva som utløser retten til skattefradrag.

Konsulterer ESA

Dessuten må regjeringen konsultere EFTAs kontrollorgan ESA for å forsikre seg om at ordningen ikke blir stemplet som ulovlig statsstøtte.

Solberg opplyste også at regjeringen har planer om å sette ned en såkalt grønn skattekommisjon i løpet av året. 

BNL fornøyd

– Vi har jobbet for å få det på plass så fort som mulig. Vi hadde håpet at det kanskje kunne komme inn i revidert, men ser at det er mest realistisk med 2015, sier direktør miljø og energipolitikk Rannveig Ravnanger Landet i BNL til Byggeindustrien.

– Vet dere noe mer om hvordan denne ordningen vil fungere?

– Vi har gitt dem våre innspill og fått positive tilbakemeldinger på dem, men vi vet ikke hvordan de tenker rundt ordningen, svarer hun.

Foreslo 27 prosent

I slutten av februar møtte representanter fra BNL, NBBL, Bellona, Zero, Naturvernforbundet og Norsk teknologi klima- og miljøminister Tine Sundtoft, og ga henne deres innspill til hvordan disse reglene kan fungere.

De foreslo blant annet en skattefradragsordning som vil gjelde alle typer boliger på 27 prosent. Fradraget vil gjelde for arbeid og materialkostnadene, og begrenses oppad til 100.000 kroner per år per bopel.