Advokatene sterkt kritiske til økt sikkerhet i tinghusene

Domstolene vil ha betydelig skjerpet adgangskontroll ved de største rettsbygningene. Men Advokatforeningen advarer mot «stenging» av rettspleien.

– Adgangskontroll i tinghusene vil for alltid fjerne inntrykket av en åpen rettspleie, skriver Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith i en kronikk i VG.

Regjeringen har allerede bevilget 4,7 millioner kroner til sikkerhet- og adgangskontroll, lik den vi blant annet er kjent med på flyplasser, i Høyesterett. Og Domstoladministrasjonen (DA) har bedt om 86,6 millioner kroner neste år for å sikre de største rettsbygningene i Oslo og Trondheim mot terror og farlige våpen.

Men et profesjonelt sikkerhetsopplegg kan ikke «gi noen garanti mot alvorlige hendelser», påpeker Smith i kronikken. Hun stiller også spørsmål ved om det er en betydelig større risiko for kriminelle handlinger inne i rettslokalene enn utenfor.

DA-direktør Sven Marius Urke poengterer overfor VG nødvendigheten av å ivareta sikkerheten for parter, vitner, besøkende og de som arbeider ved domstolene.

– Vi har derimot ikke nå foreslått en generell adgangskontroll av mennesker som Merete Smith beskriver. Fortsatt vil det være anledning for alle å følge rettssaker, men vi kommer da til å ha litt bedre kontroll på hva som kommer inn i domstolene.