<p>Det brant friskt på utsiden av boligen, men brannvesenet var raskt på stedet og fikk slokket brannen (foto: Jørn Hindklev).<br></p><p></p>

Branntilløp på Lillehammer i natt

Natt til tirsdag var det et branntilløp i en enebolig i det tettbebygde og eldre villastrøket nord i Lillehammer sentrum. Det var ingen personer i huset da brannen oppstod og brannmannskapene var raskt på plass og fikk slokket brannen.

─ Brannen startet på utsiden av huset og det tok fyr i gavlen på sørsiden av huset, sier branninspektør Mattias Andersson i Lillehammer brannvesen til Byggeindustrien.

Eneste skade innvendig var røykskader og litt skader i takkonstruksjonen. Boligen ligger kun et par hundre meter nord for Lillehammer brannstasjon og brannvesenet var raskt på stedet sammen med de andre nødetatene. Det var lenge uvisst om det var noen hjemme i boligen.

Lunefull vind

På Lillehammer har de siste dagene blåst frisk, men heldigvis var det lite vind da brannen oppstod. Boligmassen i området er preget av gammel trehusbebyggelse og ligger tett.

─ Med Lærdalsbrannen frisk i minne. Kunne dette raskt blitt en marerittsituasjon for Lillehammer med så sterk vind det har vært kun for få dager siden?

─ Vind gjør noe med brann. Det øker spredningsfaren, spesielt når vinden dreier hele tiden. I Lærdal rakk de ikke å sette opp noen begrensninger fordi vinden snudde hele tiden. Vi har også opplevd at vinden på Lillehammer er uforutsigbar, sier Andersson.

Bekymret for Storgata

Han sier brannvesenet i Lillehammer ville hatt store utfordringer hvis det oppstår en brann i bebyggelsen rundt Storgata.

─ Vinden i Lærdal var helt ekstrem, der ble det snakket om ikke bare glør, men om vedkubber som fløy rundt i luften. Men vind er en utfordring når det slukkes. Det er en spredningsfare hele tiden, sier han.

Andersson sier at mye av den gamle trehusbebyggelsen i Storgata på Lillehammer er godt sikret innvendig.

─ På utsiden er det ikke noe sikring, det er en stor utfordring, sier han.

Lillehammer brannvesen har jobbet intensivt med forebyggende prosjekter i Storgata i samarbeid med fylkeskommunen og gårdeierne. Det går både på slokkingsanlegg og direktealarmer koblet direkte til brannvesenet.

─ I tillegg har vi ryddeaksjoner og vi har gjennomført ekstra sikringstiltak som brannvegger i enkelte bygg, sier han.