Harald Erland (til venstre) og Torbjørn Ådnane i Tanzania. Foto: Multiconsult

Multiconsult-ingeniør bygger bru i Tanzania

I februar dro Torbjørn Ådnanes i Multiconsult til Tanzania for å jobbe på et livsviktig bruprosjekt.

Det skriver Multiconsult i en pressemelding på sine nettsider.

Turen var i regi av Ingeniører uten grenser (IUG), og formålet var å se på et område der det er behov for en ny bru. Prosjektet ligger i Haydomområdet i Tanzania, og er initiert av den norske stiftelsen Haydoms venner, samt ledelsen i Haydom.

- I Haydom har de ikke nødvendige midler og kunnskap til å konstruere ei slik bru, som er viktig for å øke trafikksikkerheten i området. Det er derfor veldig givende å kunne bruke kompetansen min til å bistå på et prosjekt som dette. Samarbeidsavtalen Multiconsult har med IUG gjør det enkelt å reise ut. I tillegg får jeg knyttet verdifulle kontakter i forbindelse med prosjektering og bygging, forteller Torbjørn Åndanes, ingeniør i konstruksjon i Multiconsult.

Kjøretøy risikerer å bli tatt i flom

I dag er det kun en oppmurt steinfylling avrettet med betong, på stedet. Brua er på veien som knytter Haydom, og sykehuset der, til nærliggende områder. I regntiden kan en risikere å måtte kjøre lange omveier dersom brua ikke er kjørbar.

- I regntiden, når det er flom, er det umulig å se hvor veien går. Kjøretøy risikerer derfor å kjøre utenfor veibanen eller bli tatt av strømmen. Ulykker skjer i regntiden, og tilkomst med ambulanse og matforsyninger blir begrenset. Det er derfor nødvendig å få et åpent løp for vannet under kjørebanen, sier Ådnanes.

Prosjekteres i Norge, bygges i Tanzania

Under oppholdet i Haydom ble det avholdt møter med ingeniører, rådmenn, rektorer og lignende for å få nødvendig informasjon for prosjektering. I tillegg var det befaring på brustedet, for å gjøre oppmålinger og ta jordprøver som ble tatt med tilbake til Norge for analyse.

- På bakgrunn av innmålinger på stedet skal en ny bru prosjekteres i Norge. IUG, med representanter fra Multiconsult, skal levere tegninger og spesifikasjoner over materialer, i tillegg til utførelse og mengdefortegnelse for brua. Med utgangspunkt i leveransen skal jobben prises i Tanzania, imens penger til prosjektet samles inn i Norge gjennom IUG, sier Ådnanes.

Den lokale entreprenøren ønsker å starte så snart som mulig. Målet er at brua skal stå ferdig før neste regntid starter.