Forbundssekretær i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mottar årets krav fra byggeindustrien av forhandlingsleder i BNL, Siri Bergh.

Fellesforbundet krever økt minstelønn i byggeindustrien - Harde forhandlinger venter

- Årets forhandlinger blir tøffe, sier forhandlingsleder Reidar Bergene Holm. Det tyngste kravet er økt minstelønn i byggeindustrien.

- Det blir svært vanskelige og tøffe forhandlinger. Vi starter veldig langt fra hverandre, sier forhandlingsleder Reidar Bergene Holm.

Tidligere i dag overleverte BNL årets krav til Fellesforbundet.

Det tyngste kravet fra Fellesforbundet er bedre lønnsvilkår for de dårligst betalte i bransjen.

- Vi har ganske lave minstelønner og vi har en del medlemmer som går på de minstelønnene. Dette er sannsynligvis det tyngste kravet, og det som vi vil bruke mest tid på, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til NTB, etter å ha overlevert kravene til Byggenæringens Landsforening (BNL) mandag.

De impliserte enes om en ting – det blir tøffe og krevende forhandlinger ut i fra kravene til byggeindustrien, som omfatter blant annet trelast, plateprodusenter, betongindustri og isolasjon.

Langt fra hverandre

- Kravene er langt ut over det som kan aksepteres så langt, sier forhandlingsleder Reidar Bergene Holm til Byggeindustrien rett før forhandlingsleder i BNL, Siri Bergh, overleverte kravet til Fellesforbundets forbundssekretær Steinar Krogstad.

Minstelønnsbestemmelsene

-Det viktigste felleskravet for næringen vil være minstelønnsbestemmelsene. Det er dette elementet i forhandlingene som vil veie tyngst, sier Steinar Krogstad til Byggeindustrien.

Arbeidstidsbestemmelser

-Hvilke andre krav vil ellers vei tungt?

-Svært viktig er også arbeidstid og arbeidstidsbestemmelser. Hva som skal regnes som normal arbeidstid og hva som skal betraktes som fleksitid vil være et sentralt tema under forhandlingene. Et viktig element vil også være hva slags kompensasjon man skal få dersom man arbeider utover normal arbeidstid, sier Krogstad.

-Pensjonsspørsmålet vanskelig

Forhandlingsleder Reidar Bergene Holm venter at årets forhandlinger for byggeindustrien blir tunge.

-Vi fremmer ikke noen egne krav til motparten, men pensjonsspørsmålet blir også en svært vanskelig sak, sier Bergene Holm.