BREMSET. Boligbyggingen fortsetter nedover, men den negative trenden bremset noe opp i februar.

Boligbyggingen på vei ned mot 25.000

– Fortsetter den negative årsstarten for boligsalget, vil vi kunne havne ned mot 25.000 enheter ved årsslutt som er langt under behovet.

Det er adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som sier dette i forbindelse med at bransjeorganisasjonen legger frem fortsatt svake tall for boligbyggingen i februar. Han minner om at SSB nylig har presentert tall for befolkningsøkningen her til lands som for i fjor viser en vekst tilnærmet prognosens høye nivå som betyr at det årlige behovet for nybygging av boliger ligger i størrelsesorden 38.000.

Fortsatt negativ utvikling

Boligprodusentenes tall som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, viser at både salg og igangsetting fortsetter en negativ utvikling i februar, men den negative trenden kan se ut til å ha bremset opp. Salget av nye boliger faller med 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, mens fallet for igangsetting av nye boliger er på 14 prosent. Tallene for januar var på dramatiske minus 40 for salg og minus 37 prosent for igangsetting. Samlet etter årets to første måneder er det snakk om et fall i salg og igangsetting på 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Fall for alle boligtyper

Det er nedgang for alle boligtypene når det gjelder igangsetting i februar. Størst er fortsatt fallet for leiligheter som viser en svikt på 23 prosent, mens fallet for eneboliger enn så lenge faller svakt med fem prosent sammenlignet med februar i fjor. For salget av nye boliger topper også leiligheter nedgangen med 23 prosent, men nå følger ellers det så stabile eneboligmarkedet opp med et fall på hele 21 prosent.

De fleste fylkene opplever en nedgang både i salg og igangsetting i februar. Oslo rammes desidert kraftigst av salgsnedgangen hvor status er en nedgang på 55 prosent på 12 måneders basis. Men også det tradisjonelt så solide boligfylket Rogaland opplever salgsnedgang på 11 prosent.

Håper på banken

– Vi registrerer at norske banker nylig signaliserte at de skal gi mer boliglån enn de har gitt så langt. Dette ser vi på som et viktig positivt innspill i en situasjon hvor boligbyggingen viser en fallende tendens, kommenterer Per Jæger overfor Byggeindustrien.

Han påpeker videre at Husbanken på nyåret har opplevd en voldsom vekst i antall lånesøknader. Ferske tall viser at det i januar og februar er kommet inn over 5.000 lånesøknader som er mer enn halvparten av antall lånesøknader for hele fjoråret.

– Det betyr at Husbanken er redningen for boligbyggingen når bankene svikter med finansiering. Derfor er det viktig at myndighetene raskt fyller opp med økte lånekvoter. Ellers vil Husbanken fort gå tom, sier Jæger.

Optimistiske boligaktører

Boligprodusentenes sjef trøster seg med at det til tross for den fortatt negative utviklingen i boligbyggingen, er det optimisme å spore i forventningsbarometeret til bransjeorganisasjonen. Dette viser en fortatt stigende optimisme blant aktørene med forventning om bedring i markedsbildet både med en horisont på 3 og 12 måneder.