Arbeidsgiveravgiften kan øke i 28 kommuner

Bare 26 av de 54 kommunene som i dag har delvis redusert arbeidsgiveravgift, er sikret reduksjon i regjeringens forslag til ny ordning. 28 kommuner kan få dårligere vilkår enn i dag.

54 norske kommuner har siden 2007 hatt redusert arbeidsgiveravgift i form av et årlig fribeløp. Av disse er det bare 26 kommuner som er sikret redusert avgift dersom regjeringens forslag til ny avgiftsordning godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA, skriver Nationen.

De 28 kommunene som kan miste det årlige fribeløpet ligger i Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag og Vest-Agder.

Kommunene har til nå vært definert inn i en egen avgiftssone – 1a – som har hatt redusert avgift innenfor et årlig fribeløp.

Finansdepartementet bekrefter at det ikke er bestemt hva som skjer med disse når de nye reglene trer i kraft.

– Spørsmålet om hvorvidt sone 1a skal videreføres når den nye ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift trer i kraft fra 1. juli 2014 kommer til å vurderes i forbindelser med revidert nasjonalbudsjett i mai i år, skriver departementet i en e-post til Nationen.

Direktør Helge Eide i Kommunesektorens organisasjon (KS) sier at de rammede kommunene i snitt kan få en utgiftsøkning på 2 prosent som følge av bortfallet av fribeløpet.