Kyrre er ikke lenger ekstrem

Ifølge Meteorologisk institutt kan ikke Kyrre lenger kalles ekstremvær, men det blir dårlig vær flere steder i helgen.

Fredag ettermiddag opplyste meteorologene at nedbøren har avtatt såpass at ekstremvarselet avsluttes. Det vil fortsatt være dårlig vær mange steder i Nord-Norge i helgen, med vestlig sterk kuling langs kysten.

I området Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms ventes det dessuten vedvarende sludd og snø fram til lørdag ettermiddag. Lokalt kan det bli snakk om 30-50 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

Stengte veier og strømbrudd

Flere veier ble fredag stengt på grunn av det dårlige været. Blant disse er E6 over Saltfjellet og Gratangsfjellet, E10 ved Bjørnfjell og E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp. Nye vurderinger gjøres fortløpende.

Bilister må i helgen også forberede seg på kolonnekjøring på en rekke strekninger som følge av uværet i de nordligste fylkene. Uværet medfører også strømproblemer i nord.

– Vi har ett 30-tall feil på lavspentnettet. Dessverre kan det ta flere dager før vi får rettet alle disse feilene. Av den grunn kan noen bli strømløse i flere dager, sier vakthavende, Erik Storeide, ved Lofotkraft til Lofotposten.

Buss blåste av veien

Sterk vind har også ført til trafikkulykker i og utenfor Narvik, der en bilhenger med sprengstoff og en turistbuss med engelskmenn ble tatt av vindkastene. De to personene i bilen med sprengstofflast på hengeren ble fraktet ut i sikkerhet, mens to av de 40 passasjerene på turistbussen på E10 ble fraktet til sykehus med alvorlige skader. Tre andre er lettere skadd, mens de øvrige ble fraktet til et hotell i Stokmarknes for møte med kriseteam, opplyser politiet i Harstad i en pressemelding.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om stor snøskredfare i Balsfjord, Senja, Bardu, Harstad, Narvik og Vesterålen fredag. Det vil være betydelig snøskredfare i store deler av øvrige Nord-Norge hele helgen.

Uvær også i sør

Fredag kveld og natt til lørdag blir det mye nedbør og kraftig vind også i Sør-Norge. Dette uværet skyldes et lavtrykk som seiler inn uavhengig av ekstremværet Kyrre i nord.

– Det blir en del snø i fjellet. Det er ikke lurt å kjøre over fjellet i kveld. I Agder vil det kunne blåse ordentlig kraftig i natt. Det kan bli full storm, og det vil garantert ule godt rundt veggene, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl i Meteorologisk institutt til NTB.

Uværet starter med store nedbørsmengder og vind i Rogaland og Hordaland fredag kveld. Wahlen sier uværet blir «kortvarig og intenst», og at det verste vil være over litt etter midnatt natt til lørdag.