Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Reinstengt bilvei over Hardangervidda åpnet igjen

Riksvei 7 over Hardangervidda, som har vært reinstengt siden onsdag, ble fredag åpnet for trafikk igjen etter at villreinflokken på 2.000 dyr endelig fant seg beitemarker på et mer egnet sted.

Det var onsdag at Statens vegvesen måtte stenge riksvei 7 over Hardangervidda fordi en flokk på 2.000 villrein var nær veien i flere dager på rad. Veien virket trolig som en barriere som hindret dyrene fra å trekke til nye beiteområder. Av hensyn til dyrene, valgte Vegvesenet å stenge veien.

Fredag hadde dyrene forflyttet seg så mye at Vegvesenet kunne åpne veien igjen, etter råd fra Miljødirektoratet.

– Vi rådet Statens vegvesen til å åpne veien fordi villreinflokken har trukket lenger sørvest og inn i et dalføre hvor den ikke blir forstyrret av trafikken. Vindretningen tilsier også lavere sannsynlighet enn før for at dyrene trekker over veien. De samfunnsmessige konsekvensene av stengningen teller også med i vurderingen, sier seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet.

Han legger til at situasjonen blir vurdert fortløpende gjennom helgen og at veien kan bli stengt igjen hvis flokken nærmer seg veien på nytt.

Den reinstengte veien førte til medieomtale onsdag, og dagen etter fant en mann i 60-årene ut at han skulle ta skiene fatt for å se på reinflokken med egne øyne. Han ble hentet med redningshelikopter etter å ha gått seg vill.