Administrerende direktør i Statsbygg Harald Nikolaisen (foran, til venstre) og styreleder Knut Johansen i NCE SEM, prosjekteier i Statsbygg, Morten Dybesland (bak, fra venstre), prosjektleder Siri Martiradonna og spesialrådgiver Einar Eriksen i NCE SEM. Foto: Statsbygg

FoU-samarbeid skal gi smartere bygg

Statsbygg har inngått en utviklingsavtale hvor målet er økt kompetanse om fremtidens energinett.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding torsdag.

Statsbyggs administrerende direktør Harald V. Nikolaisen signerte torsdag en kontrakt med styreleder Knut Johansen i NCE SEM (Norwegian Centres of Expertise/Smart Energy Markets). Avtalen har en verdi på 2,25 millioner kroner.

Avtalen innebærer, ifølge pressemeldingen, å teste ut et nytt målekonsept bestående av trådløse sensorer på Campus Remmen, og bygger videre på et FoU-samarbeid i 2011-2013.

– Vi synes det er viktig å være med i utviklingen av et nytt, intelligent energisystem, og gleder oss over et fortsatt godt samarbeid med NCE SEM, uttaler Statsbygg-direktøren i pressemeldingen.

Smart grid blir ofte omtalt som fremtidens intelligente energisystem. Det omfatter toveis flyt av strøm og informasjon, hvor forbrukerne får kontinuerlig informasjon, både om sitt eget forbruk og strømprisen. Det legger også til rette for fremvekst av såkalte «prosumenter». Her er strømkunder ikke bare forbrukere, men de produserer også sin egen energi (for eksempel ved hjelp av solceller). Overskudd av lokalprodusert strøm kan i et ‘Smart Grid’ enkelt selges tilbake til nettet.

– Det er vanskelig å si når Smart Grid-revolusjonen som utspiller seg i Europa vil nå Norge. Men for en stor aktør som Statsbygg er det viktig å ha et forhold til potensialet som ligger i denne utviklingen, ikke minst i et klimaperspektiv. Dette FoU-prosjektet gir viktig kunnskap om temaet, sier Strategi og utviklingsdirektør i Statsbygg, Bjørne Grimsrud.