Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Arkivfoto

Regjeringen vil gi flere differensiert arbeidsgiveravgift

Regjeringen foreslår å utvide ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift til å gjelde 31 nye kommuner.

– Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift er et av de viktigste virkemidlene for å stimulere sysselsettingen i distriktene, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Det er 31 kommuner fra Nord-Trøndelag til Aust-Agder som har hatt svak utvikling i folketall, sysselsetting eller økonomisk vekst de siste årene, som regjeringen nå foreslår at skal omfattes av ordningen, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Fra før av har bedrifter i kommuner i hele Nord-Norge nedsatt arbeidsgiveravgift. Forslaget forutsetter at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) på nytt godkjenner ordningen for perioden fram til 2020.

Samtidig foreslår regjeringen å gjøre unntak for en rekke sektorer som ikke lengre vil få redusert arbeidsgiveravgift, i tråd med nye retningslinjer fra EU. Disse unntakene får opposisjonen til å reagere.

– Rammer distriktene

– Det er bra at flere kommuner blir involvert i ordningen, men disse unntakene gjør dessverre at summen er negativ. Før kunne en bedrift få lavere arbeidsgiveravgift ved for eksempel å flytte regnskapsavdelingen ut av Oslo. Den gevinsten mister man med dette forslaget, sier nestleder i Senterpartiet Vedum til NTB.

Det er sektorene transport, energi, produksjon av stål og syntetiske fibre, finans og forskning som regjeringen ønsker å ta ut av ordningen.

– Det gjør forslaget til en avgiftsøkning for bedriftene, og til dårlig distriktspolitikk, sier Vedum.

Det er SVs næringspolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes enig i.

– Det virker som om regjeringen overhodet ikke har sett på hvilke konsekvenser dette vil få for nordnorsk næringsliv. Utgangspunktet burde være å utfordre EU på å få til en avtale som er best mulig for oss i Norge, ikke å være mest mulig regelryttersk, sier Fylkesnes.

Vurderer kompenserende tiltak

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener kritikken fra de tidligere regjeringspartiene er feilslått.

– Spørsmålet om hvilke sektorer som er inne og ute ble avklart mens Liv Signe Navarsete var kommunalminister. Da bør Vedum holde seg for god til å forsøke å lage politisk spill av dette, sier Sanner til NTB.

Han sier regjeringen vurderer tiltak for å hjelpe de bedriftene som nå må betale full arbeidsgiveravgift.

– Vi vil jobbe med kompenserende tiltak for bedriftene som nå har falt ut, og fortsette det gode arbeidet den forrige regjeringen gjorde, sier Sanner.