Foto: Statsbygg

Syv konkurrerer om Livsvitenskapsbygget

Statsbygg har valgt ut syv grupper til å delta i den tverrfaglige plan- og designkonkurransen for det nye Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider torsdag.

Nybygget har en øvre arealramme på 66.700 kvadratmeter brutto, noe som vil gjøre det til Norges største enkeltstående universitetsbygg og ett av Statsbyggs aller største prosjekter, heter det i meldingen.

Statsbygg har fått i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å starte arbeidet med et skisseprosjekt for nytt forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo, og vil derfor gjennomføre en begrenset plan- og designkonkurranse. Frist for prekvalifisering var satt til 31. januar, og 31 prosjekteringsgrupper søkte om å delta.

– Vi har foretatt en evaluering av de innsendte søknadene, og syv grupper er prekvalifisert til videre konkurranse, sier Statsbyggs prosjektsjef Morten Danielsen.

De utvalgte gruppene er:

  • Ratio arkitekter as, Erichsen og Horgen as, Ingeniør Per Rasmussen as, MOE as, Kristine Jensens Tegnestue aps
  • Multiconsult AS, Hjellnes Consult AS, ØKAW AS Arkitekter, LPO arkitekter AS, Nyréns Arkitektkontor AB
  • Nordic – Office of Architecture AS, COWI AS, Norconsult AS, SLA AS
  • Sweco Norge AS, C. F. Møller Norge AS, Aas-Jakobsen AS, Dronninga Landskap AS
  • Arkitema K/S KS. EKJ Rådgivende Ingeniører AS, Link Arkitektur AS – Landskap
  • White arkitekter AB, ELU Konsult AB, ÅF-Infrastructure AB
  • Rambøll Norge AS. Henning Larsen Architects

– Disse utmerket seg med meget solid erfaring, og kan vise til en rekke andre prosjekter med betydelig overføringsverdi til Livsvitenskapsbygget i forhold til kompleksitet og størrelse, energi - og miljøløsninger. Syv grupper er også et tilstrekkelig antall for å sikre bredde og variasjon i utkastene, sier Danielsen.

Fremdrift

Frem til midten av mai vil de syv gruppene delta i en plan- og designkonkurranse, hvor de skal utarbeide hvert sitt løsningsforslag for Livsvitenskapsbygget. Deretter vil forslagene gjennomgås av en jury ledet av Statsbygg. Juryen skal vurdere løsningsforslagene anonymt og kåre vinnere i konkurransen. Juryens helhetsvurdering vil være basert på fire bedømmelseskriterier: gjennomførbarhet og totaløkonomi, steds- og campusutvikling, miljøtilpasninger, arkitektonisk kvalitet og funksjonalitet.

Juryen består av oppnevnte representanter fra Statsbygg og universitet i Oslo. Statsbygg er i dialog med Norske arkitekters landsforbund, Rådgivende Ingeniørers Forening og Norske landskapsarkitekters forening for å nominere de øvrige jurymedlemmene. Juryens kompetanse vil gjenspeile konkurransens krav og bedømmelseskriterier.

På forsommeren vil Statsbygg invitere inntil tre vinnere til etterfølgende konkurranse med forhandling for tildeling av prosjekteringskontrakten. Målsettingen er at prosjekteringskontrakten skal inngås i starten av september. Vinneren har da i underkant av ett år på seg til å utarbeide et ferdig skisseprosjekt for Livsvitenskapsbygget.

Gaustadbekkdalen

Livsvitenskapsbygget skal ligge i Gaustadbekkdalen, rett sør for Store Ringvei i Oslo, og er planlagt å være en daglig arbeidsplass for om lag 1.000 ansatte og 1.600 studenter. Nybygget skal bidra til at Universitetet i Oslo blir ledende innen ny kunnskap og forståelse av liv og livsprosesser, og det skal bidra til å gi realfagene og i særdeleshet medisinsk og helsefaglig forskning, gode rammevilkår i framtiden.

– Bygget skal ha fremtidsrettede løsninger for forsknings- og undervisningsarealer, og tilrettelegge for en dynamisk arbeidskultur og tverrfaglig samhandling, sier avdelingsdirektør Alexander Strand-Omreng i Statsbygg.