Heidi E. F. Kielland, adm. dir. i Treindustrien (Treindustriens Landsforening), mars 2014

Økt import av trelast

I 2012 ble det importert 570.000 kubikkmeter trelast til Norge, noe som utgjør 26 prosent av markedet. Treindustrien er bekymret over utviklingen.

– Vi er ikke først og fremst bekymret over volumet på importen, men forretningstrenden som bygges opp rundt modulene, som skaper hovedtyngden av den importerte trelasten, adm. dir. Heidi E. F. Kielland i Treindustrien.

Totalt ble det i Norge i 2012 benyttet 2,7 millioner kubikkmeter trelastvarer.

– Vi har ikke tallene for 2013 klare, men vi føler oss sikre på at importtallene her vi stige ytterligere, legger Kielland til.

Tallene for 2012 er hentet inn som en del av større undersøkelse rundt modul- og elementimport til det norske markedet i perioden 2002- 2012. Funnene fra denne undersøkelsen vil bli gjort kjent på et frokostseminar i Næringslivets Hus 19. mars. Bak undersøkelsen står Betongelementforeningen, Norsk Trevare, Treindustrien og Byggevareindustriens Forening

– Vi i ser dramatiske endringer i det norske byggevaremarkedet. Vi vet at BNL jobber hardt med å få oppmerksomhet rundt problemet med svart arbeid. Vi støtter selvsagt opp om dette. Men vi på industrisiden i BNL har også hatt ønsker om å få verifisert den delen av importen som omhandler det lovlige markedet, sier Kielland.

– Den norske byggenæringen har dårlige rammevilkår. På den ene siden har vi en omfattende råvareeksport, mens vi importerer trelast. Dette viser at det er rammebetingelser i Norge som ikke er tilpasset det internasjonale markedet. Vi er for konkurranse, og har forståelse for hvordan markedet fungerer, men vi etterlyser at det blir like rammevilkår som de har i utlandet, sier Kielland.

Hun mener vi ser en samfunnsutvikling som er særdeles alvorlige i forhold til miljøet.

Markedet alene kan ikke rydde opp i miljøutfordringen. VI kan ikke vente på utenlandsk regelverk, og må dermed se til at det legges premisser på at man etterspør løsninger som fremmer bærekraftige løsninger, sier hun.