ENØK-fradrag må stille krav til håndverkeren

Skal huseieren få skattefradrag for å gjøre enøk-tiltak i hjemmet sitt, må myndighetene stille krav til at håndverkeren som gjør jobben har tilstrekkelig kunnskap om energieffektivisering, mener Lavenergiprogrammet.

Store deler av Norges befolkning bor i småhus og eneboliger fra 1960-1980-tallet. Energibruken i slike bygg representerer 85 % av energibruken i boligmassen og en stor andel av det totale energiforbruket i landet vårt.

Ved å støtte boligeiere ønsker regjeringen å få ned energiforbruket i bygg og dermed oppfylle klimamålene Norge har satt seg. For å sikre at dette faktisk blir resultatet, er det viktig at håndverkeren som utfører jobben forstår prinsippene for energieffektivisering , planlegger jobben grundig og utfører jobben riktig.

I en firemannsbolig brukte eierne totalt 700 000 kroner på å etterisolere yttervegger og bytte vinduer. Etter at arbeidet var utført, endte de opp med en strømregning som var høyere enn tidligere. Hvorfor? Fordi håndverkerne som hadde utført jobben ikke hadde tettet godt nok rundt vinduene.

- Dersom ikke jobben gjøres riktig, kan en ENØK-jobb gi i verste fall gi høyere energiforbruk. Dette handler om at håndverkeren må ha kunnskap nok til å velge de produktene og løsningene som gir mest energisparing for pengene og som ikke hindrer huseieren i å gjøre flere ENØK-tiltak i framtiden, sier fungerende daglig leder i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.