SSB venter moderat vekst

Den moderate aktivitetsveksten det siste året kommer til å fortsette et par år til, og arbeidsledigheten kommer til å øke litt de neste to årene, mener Statistisk sentralbyrå.

I rapporten «Økonomiske analyser – Økonomisk utsyn over året 2013» som ble lagt fram torsdag, skriver SSB at bortfall av de kraftige vekstimpulsene fra petroleumsinvesteringene kommer til å bli erstattet av moderat vekstøkning i annen type etterspørsel de neste to årene. I samme periode mener SSB at arbeidsledigheten vil stige til nær 4 prosent.

– Den viktigste kilden til økonomisk vekst på lang sikt er produktivitetsvekst. Men det er samfunnsøkonomisk lønnsomhet som bør styre myndighetenes ressursbruk, også når ressursene går til produktivitetsfremmende tiltak, påpeker SSB.

SSB har også tatt for seg inntektsnivå, folkevekst og yrkesdeltakelse i rapporten. Nordmenn jobber i gjennomsnitt mindre enn før, og yrkesdeltakelsen har falt svakt. Samtidig har den disponible inntekten økt betydelig de siste årene. I fjor var disponibel inntekt 509.000 kroner per innbygger, noe som er 85 prosent høyere enn gjennomsnittsinntekten i OECD. Norges offentlige utgifter vokser mer enn inntektene, og offentlig forvaltning fikk i fjor flere ansatte, heter det videre i rapporten.