Det lysner

Våren er i sterk anmarsj og det blir stadig lysere ute. Samtidig ser det også ut til å lysne for BA-markedet. Onsdag la Veidekke frem sine prognoser for 2014 og 2015.

De peker på at vi vil få en utflating i veksten i 2014, men at vi kan forvente en vekst på 3-4 prosent i 2015.

Det er stadig flere signaler om et positivt løft innen både bygg og anlegg. Innen boligmarkedet er det fortsatt noe usikkerhet og det ligger an til en nedgang på investeringsnivået, men innen yrkesbygg og spesielt innen anlegg er det optimisme.

Også Prognosesenterets Kjell Senneset peker på en positiv utvikling, i hovedsak på linje med hva Veidekke presenterer. Også han mener vi vil få en nedgang i innen boliginvesteringer, men at dette vil ta seg godt opp igjen i 2015.

Både Veidekke og Senneset ser derfor langt lysere på boligmarkedet fremover enn storbanken Nordea. Nå har Nordea en god tradisjon for å se relativt mørkt på det. I høst spådde de en nedgang på boligprisene på 20 prosent innen 2015. Det mente Senneset var hinsides. Det kan nå se ut til at banken er i ferd med å ro seg noe inn, med å justere nedgangen til 10 prosent.

Vi er helt på linje med Veidekke og Prognosesenteret, som peker på lysere tider fremover, innen de aller fleste felter. Det ser bedre ut i store deler av Europa, vi vil få lave renter i Norge lang tid, en noenlunde kontroll på arbeidsledigheten, og en statlig økning i satsingen på infrastruktur. Og til tross for uttalt pessimisme blir investeringene til olje- og gassvirksomheten anslått til 223,7 milliarder kroner i år. Det er ny rekord.

Det som blir viktig fremover er å sikre næringen gode og forutsigbare rammevilkår og ikke minst er det viktig at partene haler i land et ansvarlig lønnsoppgjør.

Om det ikke skulle dukke opp noen uventede mørke skyer på horisonten, er det gode muligheter for at det gå mot lyse og oppløftende år for bygg og anlegg i Norge.