Nordea tror mange valgløfter blir innfridd neste år

Valgløfter for 35 milliarder kroner kan bli innfridd neste år som en følge av at veksten i norsk økonomi bremser opp, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

De siste tre dagene har statsrådene i Høyre/Frp-regjeringen hatt knallharde dragkamper om prioriteringene i neste års statsbudsjettet.

Handlingsrommet for finansminister Siv Jensen (Frp) kan vise seg å bli historisk stort – blant annet fordi veksten i norsk økonomi avtar, mener Nordea Markets.

Meglerhuset la onsdag fram analyser som viser at veksten i norsk økonomi vil avta neste år. Ledigheten vil stige til over 4 prosent, boligprisene falle og investeringene i olje- og gassvirksomheten synke og havne på minussiden.

Økt rom

Det som i utgangspunktet høres ut som dårlige nyheter, kan paradoksalt nok være gode nyheter for de blåblå, som på denne måten kan få mer å rutte med.

– Hvis vi har rett i at arbeidsledigheten øker, og våre tall slår til med nedgang i olje- og gassinvesteringer, boligmarkedet og så videre, så tror vi at regjeringen vil gjennomføre mange av sine valgløfter allerede i 2015. Ifølge regjeringens budsjett øker oljepengebruken med nær 20 milliarder kroner i år. Våre anslag tilsier en økning på cirka 35 milliarder kroner neste år, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Under handlingsregelen

Dette vil likevel være et godt stykke under det en økning opp mot maksgrensen av handlingsregelen vil åpne for.

I årets statsbudsjett er det lagt opp til å bruke 137 milliarder oljekroner, noe som utgjør like under 3 prosent av oljefondets avkastning.

En oljepengebruk på 4 prosent neste år vil tilsi at regjeringen kan pumpe 160 milliarder oljekroner inn i norsk økonomi – gitt at fondet vokser til 5.500 milliarder kroner i løpet av året.

Regjeringen kan i så fall kan bruke 60 milliarder kroner mer, noe Nordeas sjeføkonom Steinar Juel overfor DN sier ville gitt ham «bakoversveis».

Skattelettelser

Nordea Markets legger til grunn at det også blir skattelettelser i neste års statsbudsjett på noen flere milliarder enn på årets budsjett – der avviklingen av arveavgiften og redusert formuesskatt utgjorde 7 milliarder kroner i lettelser.

– Offentlig pengebruk på forbruk og investeringer vokser med 10 milliarder kroner mer i 2015 enn i 2014. Samtidig har vi lagt inn skatteletter i overkant av det som er gitt i år, sier Bruce til NTB.

Gass blir brems

Tallknuserne i Nordea har til nå sett litt mørkere på utsiktene enn de fleste andre prognosemakere.

– Vi er fortsatt mer pessimistiske enn Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og de fleste andre, oppsummerte Juel da han la fram meglerhusets trendrapport «Økonomisk oversikt» onsdag.

Nordea Markets mener at boliginvesteringene vil synke fra 5 prosent vekst til minus 10 prosent og investeringene i olje og gass vil falle fra en vekst på 17 prosent til minus 10 prosent i løpet av neste år.

– To viktige vekstkrefter går til å bli to vekstbremser, sier Bruce.

Samme rente

I det hele tatt bremser det meste opp i Nordeas anslag for 2014 og 2015.

Gitt et moderat lønnsoppgjør på 3,5 prosent, en inflasjon som synker under 2-tallet og en fortsatt svekket krone mot dollar, euro og svenske kroner – anslår Nordea Markets at dagens rente vil ligge uendret gjennom neste år.