Hamar kommune er optimistiske med tanke på besøkstallene til det nye kulturhuset. Foto: Jørn Hindklev

Nytt kulturhus på Hamar venter 1.900 besøk per dag

Hamar kommune med 30.000 innbyggere har som mål at det nye kulturhuset til nesten 700 millioner kroner, skal få mer enn 700.000 besøk i året.

Om kulturhuset holder åpent hver eneste dag betyr et anslag på 700.000 et daglig besøk på over 1.900 personer, skriver Aftenposten.

– Selv om man regner med kino og bibliotek, virker dette å være urealistisk høyt. De antar at kulturhuset skal ha stor tiltrekningskraft på folk fra omlandet, men slik fungerer ikke det jevne besøket på landets kulturhus, sier kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Han minner om relativt nyåpnede Kilden i Kristiansand, en by med over 80.000 innbyggere, som årlig besøkes av circa 200.000.

– Jeg sier ikke at høye anslag er bevisst å lure folk, men det inneholder et element av å lure seg selv, sier Georg Arnestad.

Ordfører Morten Aspeli i Hamar sier målet på 700.000 besøk omfatter alle som skal bruke kulturhuset til daglig i tillegg til publikum.

– Primærmålgruppen er hele Hamar-regionens befolkning: 90.000 innbyggere. I tillegg vil det være forestillinger og konserter hvor vi orienterer oss mot publikum i hele Innlandet, sier Aspeli.

Kommunen har lånt halvparten av byggesummen, 350 millioner kroner, for å bygge kulturhuset, 64 millioner mer enn opprinnelig budsjettert.

Det nye kulturhuset på Hamar åpnes av dronning Sonja fredag. Åpningsshowet sendes på NRK samme kveld.