Lytt til partene – reverser permitteringsreglene

Tirsdag sto BNL, Norsk Industri og Fellesforbundet sammen frem for å synliggjøre problemet med de nye permitteringsreglene. Sjelden har arbeidstakere og arbeidsgivere vært så enige – de nye permitteringsreglene må reverseres snarest.

Under budsjettforhandlingene i fjor høst økte regjeringen arbeidsgiverperioden ved permittering fra 10 til 20 dager. Dette har medført store konsekvenser for byggenæringen og industrien. Viktig fagkompetanse er nå i ferd med å forsvinne fra bedriftene.

Konsekvensen av de endrede regalene er kort og godt at en rekke virksomheter nå ikke har annet valg enn å si opp ansatte i stedet for å benytte seg av muligheten til å permittere. Tall fra NAV viser at i en situasjon med økning i ledigheten, har antallet nye permitteringer etter nyttår blitt kraftig redusert, og antallet permittert er per 1. mars 36 prosent lavere enn i mars i fjor. Regelendringen har også ført til mer bruk av innleie og overtid.

Mange selskaper i byggenæringen vil alltid av ulike årsaker ha svingninger i oppdragsmengden, og det vil oppstå situasjoner der behovet for arbeidskraft reduseres. Da kan det være nødvendig å ty til permitteringer. Dette er en ordning som har fungert godt, og som er en langt bedre løsning for både arbeidsgiver og arbeidstaker i en vanskelig situasjon. Ved at permitteringskostandene øker så kraftig for virksomhetene, vil ofte økonomien ikke tillate annet enn at man ta det tunge valget å gå til oppsigelser. Dette er selvsagt uheldig for alle parter. Mange arbeidstakere går rett ut i arbeidsledighet, mens selskapene mister viktig kompetanse.

Byggenæringen er nå, med rette, urolig for hvilke konsekvenser dette kan få. Byggenæringen har tidligere mistet en hel generasjon ansatte tidlig på 1990-tallet. Da forvant 60.000-70.000 personer ut av næringen, og få av disse kom tilbake. Den økonomiske situasjonen i Norge kan ikke sammenlignes med den økonomiske katastrofen som rammet landet på det tidlige 90-tallet, men om ikke noe gjøres vil kompetanse forsvinne også nå. Byggenæringen trenger all den komtansen den har. Det tar langt tid å trene opp dyktige håndverkere. Om disse mister jobben og forsvinner ut av næringen representerer dette en stor utfordring.

Derfor er det nå viktig at regjeringen setter seg ned og virkelig hører på hva arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene har å fortelle. Reverser endringene i regelverket for dagpenger fra 20 til 10 dager . Dette må også skje raskt, og det må avklares i god tid før revidert nasjonalbudsjett.