Kjell Sørli i Temporent. (Arkivfoto)

Temporent går rettens vei i modultvist mot kommune

Temporent har sett seg lei av å tape anbudskonkurranser mot konkurrenter de mener mangler lovpålagt produktdokumentasjon. Nå har de varslet midlertidig forføyning mot Ringsaker kommune i en tvistesak om leveranse av midlertidige modulbygg til Mørkved skole i Brumunddal.

Fakta

Midlertidig forføyning er et begrep i sivilprosessen som betegner en midlertidig rettsavgjørelse som innebærer at den fysiske eller juridiske personen som avgjørelsen retter seg mot, er forpliktet til å unnlate, gjøre eller tåle noe i påvente av en mer omfattende rettssak om temaet.

(Kilde: Wikipedia)

– Vi opplever stadig at vi i anbudskonkurranser møter aktører som mangler dokumentasjon i henhold til byggevareforordningen. Til tross for at vi påpeker dette i de fleste sakene, opplever vi at det ikke blir fulgt opp av kommunene, sier regionsjef Kjell Sørli i Temporent til Byggeindustrien.

- Har dokumentasjon
Tirsdag sendte de et varsel til Ringsaker kommune om at de vil be om en midlertidig forføyning. I den aktuelle saken mener de kommunen har valgt å gå videre med en modulleverandør som ikke har produktsertifisering i orden.

– Dette mener vi også å ha dokumentert for kommunen, men tilbakemeldingene vi får derfra, er at de forutsetter at valgt tilbyder vil oppfylle kravene før kontraktsoppfyllelsestidspunktet. Dermed har de valgt å se bort fra at slik dokumentasjon skal være på plass før markedsføring eller omsetning av modulene gjøres, sier Kjell Sørli.

Manglende kunnskaper
Det er første gang Temporent har tatt et sånt grep mot en kommune.

– Vi har varslet midlertidig forføyning for å få KOFA til å gi et råd i saken. Dessverre har de ingen reelle sanksjonsmuligheter, men dette er en viktig prinsipiell sak for oss. Vi er trygge på at vi har tolket lovverket riktig, ellers så hadde vi ikke brukt så mye tid og ressurser på dette, sier Sørli.

Han mener situasjonen de har havnet i med Ringsaker kommune, ikke er unik.

– Vi opplever svært manglende kunnskaper hos de som foretar innkjøp, og har flere eksempler fra flere norske kommuner og offentlige organer som kjøper inn slike moduler. Men til tross for at vi påpeker dette i de fleste sakene, opplever vi at det ikke blir fulgt opp av kommunene, hevder Sørli og legg til at viljen til å gjøre noe med dette synes å være manglende i mange deler av Kommune-Norge.

– Vi har forståelse for at modulbygg og paviljonger kan være et nødvendig onde for mange, og vi skjønner at kommunene ønsker å gjøre dette så billig som mulig. Det må likevel være et krav at norske kommuner sørger for at de byggene de plasserer barna i er godt nok dokumentert lovkravene, legger han til.

Kommunen vil ikke kommentere
Byggeindustrien har vært i kontakt med Ringsaker kommune, men de vil foreløpig ikke uttale seg om Temporents påstander.

– Ringsaker kommune har ingen kommentarer til saken på dette stadiet, skriver organisasjonssjef Hilmar Skår i Ringsaker kommune i en SMS til Byggeindustrien.