Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.h.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke til forhandlingsstart for Frontfaget i Lønnsoppgjøret 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fellesforbundet avgjør pensjonsstriden

Slaget om pensjonsordningene i privat sektor står nå. De øvrige LO-forbundene må sette sin lit til Fellesforbundet.

Flere av forbundene gikk inn for et samordnet oppgjør i år, men slik ble det ikke. Mandag gikk Fellesforbundet og Norsk Industri nok en gang i front og innledet vårens lønnsoppgjør.

På sidelinjen sitter de mindre LO-forbundene i privat sektor og er spente på hva som kommer ut av forhandlingene. Den økonomiske rammen er en ting, spørsmålet om pensjon et annet.

– Kravet om brede ordninger og tariffesting av pensjon i privat sektor står helt sentralt. Vi har registrert at Fellesforbundet har sagt det samme ved inngangen til oppgjøret, og forventer at dette følges opp, sier Jan Olav Andersen som leder forhandlingsutvalget i El og IT-forbundet til NTB.

Ingen tro på omkamp

Arbeidsgiverne i NHO-systemet har kategorisk avvist tariffesting av pensjon, blant annet fordi dette vil gå ut over bedriftenes styringsrett. Ifølge Aftenposten kan Fellesforbundet forsøke å omgå dette ved bare å utvide et såkalt fellesbilag som allerede er inne i dagens avtaleverk.

En slik løsning vil ikke true styringsretten, argumenterer Fellesforbundet. Om strategien vekker begeistring i alle øvrige deler av fagbevegelsen, er heller tvilsomt.

Aftenposten spekulerer på om Fellesforbundet heller vil ta kampen internt i LO enn å risikere en streik i allerede utsatte industribedrifter. Men at LO-sekretariatet tar Fellesforbundets eventuelle forhandlingsløsning opp til diskusjon og ny vurdering, er bortimot uaktuelt, sier Andersen i El og IT-forbundet.

Tidligere i år satte Fellesforbundets leder Arve Bakke så å si jobben på spill i kampen for å utjevne det LO mener er uheldige kjønnsforskjeller ved dagens pensjonssystem i privat sektor.

– Vi skal levere. Om ikke er Fellesforbundet uten leder, sa han i en spøkefull tone til Klassekampen.

Lavtlønte

Tonen var mer diplomatisk i møterommet på Thon Hotell Opera i Oslo mandag ettermiddag, der Fellesforbundet overleverte sine krav til arbeidsgiverne i Norsk Industri.

– I kravene våre står det at vi ønsker bredere pensjonsordninger enn i dag, sa Bakke til pressen.

Kravet er formulert som følger ved inngangen til forhandlingene: Tjenestepensjonene skal avtalefestes og organiseres på en mer kostnadseffektiv og mer samordnet måte enn i dag. Fellesforbundet varsler en presisering underveis i forhandlingene.

– Det vanskeligste blir spørsmålet om økonomisk ramme, sier Bakke.

Han krever opprettholdt kjøpekraft for sine medlemmer samt et ekstra løft for lavtlønte eller medlemmer med svak lønnsutvikling.

Konkurransekraft

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri tallfestet i forrige uke arbeidsgivernes smertegrense for lønnstillegg: En halv krone.

– Mitt mandat er et oppgjør som ender minst 0,6 prosentpoeng lavere enn fjorårets oppgjør, det vil si på 2-tallet. Det betyr at vi kan ikke være med på noe særlig mer enn en 50-øring, sa han.

Mandag formulerte han seg litt rundere, men slo fast at årslønnsveksten ikke kan bli så høy at den setter arbeidsplasser i fare. Kravet om tariffestet tjenestepensjon ble avvist.

Blant kravene som Norsk Industri lanserte mandag er større fleksibilitet med hensyn til arbeidstid. Organisasjonen ønsker bredere rammer for daglig arbeidstid og for gjensidige ordninger med fleksitid og gjennomsnittsberegning.