GSR 18 V-EC i aksjon. Illustrasjonsfoto: Bosch

Batteridrevne Bosch-maskiner blir børsteløse

Batteridrevne skrumaskiner fra Bosch skal, ifølge verktøyprodusenten, få dobbelt så lang levetid, opp til 30 prosent lengre batteritid og høyere dreiemoment med de nye EC-motorene.

Det skriver Bosch i en pressemelding denne måneden.

Bosch utstyrer nå batteridrevne bor- og skrumaskiner og batteridrevne kombimaskiner i 14,4- og 18-volt klassen med børsteløse EC-motorer.

Utvalget vil nå bestå av bor- og skrumaskinene GSR 14,4 V-EC Professional, GSR 18 V-EC Professional, samt kombimaskinene GSB 14,4 V-EC Professional og GSB 18 V-EC Professional.

Verktøyene er en del av Boschs Dynamics-serie, som skal bestå av kompakte verktøy med lang driftstid. Med EC-teknologien har verktøyet, ifølge Bosch, fått enda lengre levetid.

I motsetning til ordinære DC-motorer med kullbørster er de børsteløse EC-motorene fra Bosch, ifølge pressemeldingen, helt vedlikeholdsfrie. De har en effektivitetsgrad på mer enn 80 prosent mot 60 til 70 prosent, hvilket betyr mindre varmetap. Maskinene blir ikke så varme, og driftstiden økes med opp til 30 prosent per batterioppladning.

I tillegg skal motoren beskyttes mot overbelastning ved hjelp av en teknologi kalt Electronic Motor Protection, som automatisk skrur motoren av ved overbelastning. Dette skal gi Boschs batteridrevne verktøy med EC-motorer opp til 100 prosent lengre levetid enn verktøy med ordinære motorer.

EC-teknologien gir også mulighet for et mer kompakt og lett design, heter det i pressemeldingen. De to bor- og skru-verktøyene i 14,4- og 18 volt-klassen har en lengde på kun 179 millimeter, og de to kombimaskinene har en lengde på 189 millimeter