Rapport: Miljøgevinst ved å energiutnytte mer restavfall i Norge

  Miljøgevinsten blir større dersom restavfall utnyttes til energi i Norge framfor å sendes til Sverige for behandling, viser en ny rapport fra Avfall Norge.

Klimaet vil bli spart for store utslipp av CO2 dersom norsk avfall flyttes fra forbrenning i Sverige til forbrenning i Norge, framgår det.

Rapporten er laget av Thema Consulting Group for Avfall Norge, som er en interesseorganisasjon for avfallsbransjen i Norge.

Klimagevinsten i regnestykket forutsetter blant annet at det finnes ledig kapasitet for forbrenning av avfall i Norge og at underskuddet på avfall i Sverige dekkes opp ved andre alternativer enn for eksempel avfall fra andre land.

Mandag legges rapporten fram på en konferanse i Kristiansand, der ordførere og andre representanter fra kommuner som helt eller delvis eier forbrenningsanlegg for avfall, er blant deltakerne.

Vil ha helhetlig politikk

Stortingsrepresentant Odd Henriksen (H), som er medlem av Stortingets energi og miljøkomité, sier til NTB at rapporten er interessant, ikke minst på bakgrunn Miljødirektoratets ferske rapport som påpeker at Norge må kutte 8 millioner tonn CO2 innen 2020 for å nå målsettingen i klimaforliket.

– Det er behov for en se på en helhetlig politikk på dette området, en politikk som omfatter hele tjenesteproduksjonen. Derfor tar vi nå et initiativ til en konferanse på Stortinget i slutten av denne måneden hvor vi invitere avfallsbransjen til å komme med innspill til hva vi bør gjøre, sier Henriksen.

Han sier Avfall Norges rapport vil være del av grunnlaget for det videre arbeid med saken.

Fra problem til ressurs

Fra i hovedsak å ha vært ansett som et problem, betraktes nå avfall mer som en ressurs eller råvare for energiproduksjon.

Men konkurransen i avfallsmarkedet er samtidig blitt så hard at norsk avfallsbransje er bekymret, ifølge rapporten fra Avfall Norge

Bransjen er bekymret for at selskaper som driver med energigjenvinning, ikke vil greie å møte overordnede mål samfunnet trekker opp for virksomheten.

  Svenske avfallsanlegg har nemlig stor overkapasitet og tilbyr gjennom avfallsmeglere å motta avfall fra norske kommuner til svært lave priser.

Det såkalte «svenskesuget» i markedet oppsto ifølge rapporten som følge av to hendelser som inntraff samtidig:

Finanskrisen i 2008-2009 førte til et dramatisk fall i avfallsmengdene, særlig i Sverige. Samtidig kom mye norsk avfall på markedet som følge av forbudet i 2009 mot deponering av nedbrytbart avfall.