Ekstremværet Jorun har gjort sitt

Uværet som har feid over Finnmark, hadde grytidlig søndag morgen løyet så mye at det ikke lenger ble kalt ekstremvær.

– Vinden er nå i minking, selv om det fortsatt er storm noen steder i fjellet på Vidda og i nordlige deler av Varanger. Den er nå under kriteriene for ekstrem vind, opplyser Meteorologisk institutt like etter klokka 5.30 søndag morgen.

Lavtrykket lå da i det sentrale Barentshavet, og beveget seg østover.

Vått og vindfullt

Allerede i 3-tiden natt til søndag hadde vinden begynt å minke i vestlige deler av fylket. Vinden økte noe i Øst-Finnmark før den løyet igjen i hele området de neste timene.

Meteorologisk institutt melder at Jorun dermed er over, men at søndag blir både våt og vindfull i Nordland og at vinden kommer opp i sørvestlig storm i havområdet Vestfjorden mellom Lofoten og Salten.

Grytidlig søndag morgen var det dessuten svært mildt, hele 7,7 grader i øykommunen Vega på Helgeland i Nordland.

Orkan

Meteorologisk institutt sendte i 11-tiden lørdag formiddag ut ekstremværvarsel, og uværet fikk navnet Jorun.

Allerede lørdag kveld ble deler av Finnmark rammet av vestlig sterk storm og orkan med vindkast på godt over 40 meter i sekundet i fjellet på Banak ved Lakselv. Med stormen fulgte tette sludd- og snøbyger med snøfokk og redusert sikt.

Meteorologisk institutt opplyser at vindkastene var enda sterkere enn det måleren på Banak klarte å vise – 51,4 meter per sekund.

Stengte veier

Også i Troms og Nordland herjet et forrykende uvær lørdag, men det var ikke fare for at ekstremværvarselet ville bli utvidet til å gjelde også der.

Uværet førte til svært vanskelige kjøreforhold og en rekke stengte fjelloverganger.