Bilde fra det første BREEAM-NOR revisorkurset som ble arrangert i Norge, på forsommeren 2012. Foto: NGBC

Behov for flere BREEAM-NOR revisorer

Etterspørselen etter miljøbygg er stadig økende. Nå etterlyser NGBC flere revisorer for å møte fremtidens pågang etter BREEAM-NOR sertifisering.

- Våre tall tyder på at Norge har den sterkeste veksten av miljøbygg i hele Europa, sier Sverre Tiltnes, daglig leder i Norwegian Green Building Council (NGBC), som eier miljøsertifiseringsverktøyet BREEAM-NOR.

Kraftig vekst

Aspelin Ramm og NCC Property Development stod nylig fram og fortalte hvordan deres miljøbygg opplevde en verdiøkning sammenlignet med normalbygg. Miljøgevinsten ble begrunnet med at byggene var mer attraktive blant leietakerne, hadde lavere energikostnader, lavere eierkostnader og forventet høyere avkastning ved salg.

De to tungvekterne i bygge- og eiendomsnæringen var tidlig ute med sine miljøbygg. Nå følger mange i deres fotspor. Innen sommeren 2016 har NGBC beregnet at det vil finnes totalt 1,4 millioner kvadratmeter ferdigstilte miljøsertifiserte bygg i det norske markedet.

NGBCs database inneholder nå over 100 registrerte prosjekter som planlegger miljøsertifisering med BREEAM-NOR. Disse tallene forventes å stige til 180 innen utgangen av året. Med så mange forventede nyregistreringer er behovet for BREEAM-NOR revisorer raskt voksende. Revisor har som oppgave å klassifisere bygg og prosjekter på grunnlag av fremlagt dokumentasjon, og utarbeide en fullstendig revisjonsrapport som grunnlag for BREEAM-NOR sertifikat.

Flere revisorer

- Ved å utdanne BREEAM-personell kan Skanska tilby en tjeneste til våre prosjekter som de ellers måtte hente hos eksterne konsulenter, sier BREEAM-NOR revisor, Ida Løvik. Skanska Teknikk er en av bedriftene med flest BREEAM-NOR revisorer, men de satser fortsatt aktivt på å utdanne flere.

- Vi er med i prosjekter fra skissefase til ferdig bygg, og ser det derfor som en fordel å kunne registrere og revidere prosjektene samt ha denne kompetansen tilgjengelig i selskapet, sier Løvik.

Nå har de som ønsker å utdanne seg til BREEAM-NOR revisorer en ny mulighet. Siste uken i mars arrangerer NGBC i samarbeid med Building Research Establishment (BRE) i England revisorkurs i Oslo.

- Med en forventning om flere bygg som planlegges miljøsertifisert, har markedet behov for mange nye BREEAM-NOR revisorer i tiden fremover. Vi håper derfor på et fullbooket revisorkurs i slutten av måneden, sier Sverre Tiltnes.