Slik bygges verdens høyeste trehus i Bergen

Bergen og Omegn Boligbyggelag har bestemt seg for å bygge verdens høyeste trehus. Sweco ser på utfordringen som en trebru satt på høykant.

Det skriver Bergens Tidende på sine nettsider.

Den Bergens-baserte avisen har også utformet en grafiskfremstilling av trinnene i det planlagte bygget ved Pudderfjordbroen i Hordalands-hovedstaden.

Til høsten begynner jobben med å reise rekordbygget Treet, som blir 51 meter høyt.

Byggesett

Først skal fire leilighetsmoduler i tre monteres oppå kjelleretasjen. Når de er montert, bygges en bærekonstruksjon med en såkalt poweretasje. Det er en forsterket plattform i 5. etasje som monteres sammen til bæresystemet av limtre.

– Den fungerer som et gulv for de neste etasjene, og gjør at vi kan stable videre oppover, sier Rune B. Abrahamsen i Sweco, fagansvarlig for konstruksjonen og bæresystemet, til Bergens Tidende.

I 10. etasje kommer en ny forsterket plattform, og oppå den kommer de fire siste etasjene.

– Det blir leiligheter også i poweretasjene. Disse leilighetene helt blir unike, med synlige bærekonstruksjoner inne i leilighetene, sier Abrahamsen.

Brobyggere

– Det vi gjør er egentlige bare å bygge en bro som vi så snur på høykant. Det har vi gjort før, teknikken er kjent, så vi vet hva vi skal gjøre, men det er klart at dette er spennende, sier han til Bergens Tidende.

Treet bygges som passivhus, og Enova støtter prosjektet. Det vil gå med 500 kubikkmeter tre til bærekonstruksjonene, og tilsvarende mengde i moduler og massivelementer, ifølge utbyggerne.

Bergens Tidende viser også til en artikkel på nettsidene til The American Institute of Architechts om nettopp høyhus i tre.

Her kan du lese om det foreløpig høyeste trehuset i verden.