Energisentral og publikumsbygg for strandområdet med bystranden i front .Ill.: KIMA. Arkitektur.

KIMA Arkitektur vant energisentral i Bjørvika

I evalueringsrapporten anbefaler enstemmig HAV Eiendom å legge forslaget fra KIMA arkitektur til grunn for det videre arbeidet med energisentralen beliggende rett sør for operaen og vis-a-vis det kommende Munchmuseet.

Tomten med betegnelsen A10, er en ideell plassering for en energisentral i forhold til rørsløyfen i fjorden og distribusjonsnettet på land. Med prominente nabobygg har HAV Eiendom funnet det nødvendig å gjennomføre et parallelloppdrag for å finne fram til et enestående prosjekt som kan huse sentralen.

Tre arkitektkontorer med renommé som gode på formgiving og tilpasning ble etter nøye vurdering invitert til å delta. Ved en slik anledning ønsket HAV Eiendom å trekke inn litt yngre arkitektkontorer uten lange merittlister. To av de tre kontorene er oppført på den såkalte «Wildcard-listen» (KIMA og PUSHAK) :

  • Kima arkitektur
  • Element arkitekter
  • PUSHAK

En evalueringskomite med ekstern deltakelse ble satt ned for å gå gjennom forslagene. For å ivareta hensynet til de to dominerende nabobyggene ble representanter for henholdsvis Herreros arquitectos og Snøhetta tatt med i evalueringskomiteen.

Resultatet er tre gode forslag som både underbygger valg av et hovedgrep for tomten, og samtidig gir tre spennende måter å utforme bygget på.

- Utfordringen har vært å utvikle et bygg som er godt tilpasset kulturbyggene som omkranser tomten, og samtidig fungerer som et skille mellom rekreasjonsarealene med park/ bystrand på en side og busshåndtering for Munch museet og Operaen på den andre. Vi er veldig fornøyd med de tre alternativene som arkitektkontorene Element Arkitekter AS, Pushak AS og KIMA arkitektur har levert, sier Christian Joys, administrerende direktør i HAV Eiendom.